Hoppa till huvudinnehåll

Yle Sportens expert: Bjud in Norge till Sverigekampen

Sveriges förbundskapten Karin Torneklint får bada.
Sverigekampen är fylld av traditioner. Här får svenska friidrottsförbundskaptenen Karin Torneklint bada efter Sveriges dubbelseger. Sveriges förbundskapten Karin Torneklint får bada. Bild: Lehtikuva Karin Torneklint,friidrott,Finnkampen

Yle Sportens friidrottsexpert Mikael Ylöstalo har svårt att förstå den hätska svenska kritiken mot Sverigekampen. Han skulle ändå gärna se Norge delta i landskamperna i framtiden.

– Som en syjunta i Sunne.

Så intressant är Sverigekampen, tycker Aftonbladets krönikör Mats Wennerholm. Också Radiosportens Miro Zalar är kritisk och tycker att friidrottsevenemanget tar för lång tid.

Mikael Ylöstalo fnyser åt Wennerholms kommentarer.

– Om han brukar gå på syjunta så kan han ju jämföra. Det är onödigt att dra sådana paralleller. Man kan inte trampa ner på idrottare för att de inte gör världsrekord.

– Det är lite som en fotbollslandskamp där ett land rankat utanför de 100 bästa gör upp med ett land som är rankad på lite över 80:e plats. Sverigekampen är en relik – som skulle få fortsätta nästan i den form som den är.

Allting måste inte vara som Diamond League-sändningarna. Man kunde tänka slow-idrott, lite som slow-food.

Lösningen: Bjud in Norge och komprimera

Ylöstalo håller med Zalar om att Sverigekampen skulle få komprimeras en aning, men att saker och ting ska gå fort är inget självändamål, menar Ylöstalo.

– Allting måste inte vara som Diamond League-sändningarna. Man kunde tänka slow-idrott, lite som slow-food. Inte pang på rödbetan utan med lite tuggmotstånd. Sverigekampen ger dessutom mer utrymme för fältgrenar som man vanligtvis inte får följa med så mycket.

Ylöstalo kommer med ett intressant förslag för att fräscha upp landskampen: Bjud in Norge.

– Jag tycker att det skulle vara intressant.

Hur skulle det förändra tävlingarna?

– Bredden skulle växa och det skulle leda till att varje land får ställa upp med två idrottare i stället för tre, så lite färre idrottare per land skulle få visa upp sig.


Det skulle ju också antagligen påverka resultatnivån, som Wennerholm klagade på.

– Konkurrensen skulle bli lite hårdare. Norge håller inte toppnivå i alla grenar, men det gör inte Finland eller Sverige heller.

Vill du se Norge delta i framtida landskamper?

För att fräscha upp Sverigekampen kunde Norge få vara med på ett hörn, tycker Yle Sportens Mikael Ylöstalo. Håller du med?

Ja, gärna!
78.2% (326 röster)
Nej tack.
21.8% (91 röster)
Antal avgivna röster: 417

Lockar fortfarande tittare

Sverigekampen är fortfarande högintressant för tv-tittare. Förra veckan drog friidrottssändningarna mer tittare än Finlands EM-basketmatch mot Frankrike och fotbollslandskampen mot Island.

Hoppa över Twitterpostning

I grund och botten tjänar landskampen fortfarande sitt syfte, tycker Ylöstalo.

– Jag tycker att tävlingarna är fantastiskt bra för Finland och Sverige, som saknar toppbredden och har svårt att hävda sig internationellt. Det är en bra inkörsport, som måste fortsätta.

Ylöstalo påpekar också att man måste stryka grenar som 10 000 meter och 5 000 meter för att på allvar förkorta Sverigekampen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport