Hoppa till huvudinnehåll

Äntligen pappor – i Sverige har det första samkönade paret fått adoptera internationellt

Två franska pappor demonstrerar i Paris
Två franska pappor demonstrerar för homosexuellas rättigheter i Paris Två franska pappor demonstrerar i Paris Bild: EPA / Yoan Valat homo-äktenskap

Fjorton år efter att det blivit möjligt enligt svensk lag har ett samkönat par fått adoptera internationellt.

Paret som godkändes som adoptivföräldrar redan förra året har nu blivit föräldrar. Barnet ska ha adopterats från Colombia.

Det är organisationen Adoptionscentrum som meddelar nyheten på sin hemsida.

Att ett samkönat par har godkänts som adoptivföräldrar är hoppingivande för andra i samma situation, anser man på organisationerna RFSU och RFSL.

– Det är oerhört roligt att vi äntligen får ett samkönat par i Sverige som har fått genomföra en internationell adoption, 14 år efter svensk lagstiftning ändrades, säger Hans Linde förbundsordförande för Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU till Sveriges Television.

Svårt i praktiken

Enligt lagen har samkönade par i Sverige haft rätt att adoptera i nästan 15 år, sedan år 2003. På Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, RFSL säger man ändå att många samkönade par haft ändå svårt att tro att de verkligen kan adoptera internationellt.

– Många har suttit och väntat på att det verkligen ska hända och inte riktigt trott på det förrän det verkligen har hänt, säger Anna Nordqvist som är sakkunnig på RFSL.

Möjligt för samkönade att adoptera från Colombia och Sydafrika

Colombia har nyligen beslutat att inte definiera par på basis av kön, vilket gör att adoption för samkönade par nu är möjligt. Sydafrika har sedan tidigare fattat ett liknande beslut i frågan.

Paret som nu fått hem sitt barn är det första svenska samkönade paret som godkänts som adoptivföräldrar utan att ha någon anknytning till landet.

Enligt RFSU och RFSL är det här en glädjande nyhet, men det är ändå fortfarande svårt för samkönade par att få göra en internationell adoption.

Borde göras lättare för samkönade par

– Det som nu är viktigt är hur omvärlden reagerar på den här nyheten och att Sverige driver på andra för att möjliggöra internationella adoptioner, säger Hans Linde.

– Sverige kan sätta press på att det ska bli enklare för hbtq-personer världen över, och kanske framför allt i länder där man har en progressiv lagstiftning redan, att bli föräldrar, säger Anna Nordqvist.

I Finland blev adoption utanför familjen möjlig för samkönade par när den nya äktenskapslagen trädde i kraft i mars i år.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes