Hoppa till huvudinnehåll

De som dricker måttligt kan leva längre än de som avstår helt

Personer äter och dricker på krog
Personer äter och dricker på krog Bild: Mostphotos / Kzenon viner,alkoholdrycker

En amerikansk undersökning bekräftar att de som dricker måttligt kan leva något längre än personer i samma ålder som är helnyktra, skriver Finska läkarföreningen Duodecims nyhetstjänst.

Undersökningsmaterialet utgjordes av 330 000 fullvuxna amerikaners svar på nationella hälsoenkäter som genomfördes under åren 1997-2009.

Sammanlagt 38 000 av deltagarna dog under den här tidsperioden.

Risken att dö under undersökningsperioden var cirka en femtedel lägre hos dem som drack bara lite eller som drack måttligt, jämfört med dem som inte drack alls.

Närbild på bruna glasölflaskor med mässingsfärgade kapsyler.
Närbild på bruna glasölflaskor med mässingsfärgade kapsyler. Bild: Mostphotos/Michael Erhardsson Starköl,öl,alkoholkonsumtion,alkohol (njutningsmedel),alkoholanvändning,alkoholkultur,alkoholpolitik,alkohollag,alkohol

För dem som drack mycket alkohol var risken att dö däremot högre, i synnerhet i cancer. Samma risk fanns hos dem som tog en fylla en gång i veckan.

I linje med tidigare forskningsrön

Enligt Duodecim är forskningsresultaten i linje med tidigare studier och de antyder att en måttlig alkoholkonsumtion kan ha gynnsamma hälsoeffekter.

På sistone har det här sambandet ändå ifrågasatts i nya studier, och ingen borde enligt Duodecim dricka mer i hopp om goda hälsoeffekter.

Vatten som hälls i ett genomskinligt glas. Ljusblå bakgrund.
Duodecim uppmanar inte till ökat drickande Vatten som hälls i ett genomskinligt glas. Ljusblå bakgrund. Bild: All Over Press Natriumsilikat,vattenglas,vatten,glas

Å andra sidan behöver de som dricker måttligt inte vara oroade över sin vana, anser Duodecim.

Den övre gränsen för måttligt drickande anses vara en portion alkohol per dag för kvinnor och två portioner för män.

En portion alkohol motsvarar 12 centiliter vin eller en tredjedels liter mellanöl.