Hoppa till huvudinnehåll

Erik Riska ser fram emot säsongsstarten: Kopparön får mig alltid att tända till

Erik Riska gjorde segermålet mot Ilves.
Det är något speciellt med att spela på Kopparön säger Erik Riska. Erik Riska gjorde segermålet mot Ilves. Bild: All Over Press Erik Riska,Vasa Sport

Vasa Sports Erik Riska vill dra ett streck över den tunga säsongen som slutade på jumboplats. Tillsammans med den nya laguppsättningen som består av många unga spelare är han laddad inför helgens säsongsstart.

I helgen går startskottet för hockeysäsongen 2017–2018. Erik Riska, anfallare i Vasa Sports fjärde kedja, är laddad inför säsongsstarten.

Samtidigt försöker han hålla huvudet kallt då match nummer två väntar redan nästa dag.

- Det känns lite som att vara ett barn dagen innan julafton. Med åren har man fått mer erfarenhet och vet att ligan inte avgörs på den första matchen men det är klart det är mer pirrigt nu än inför match nummer trettio, säger Riska.

Ny laguppsättning med många unga spelare

Laget som spelade förra säsongen finns inte mer. Nu är det ett nytt lag med en ny uppsättning spelare som gör sig redo. Ett ungt lag med många nya spelare.

Erik Riska, Vasa Sport.
Erik Riska, Vasa Sport. Bild: YLE/AnttiKoivukangas Erik Riska,Vasa Sport

Erik Riska har stora förhoppningar på laget. Han sticker inte under stol med att det är viktigt med erfarenhet men tycker att det också finns många fördelar med ett ungt lag.

- I de här sammanhangen är jag väl själv inte en ung spelare längre men man ska inte döma en ishockeyspelare på basen av åldern.

- Det handlar inte om vem som är ung och vem som är gammal utan vem som är beredd att starta och vinna matcher. Jag personligen tycker väldigt mycket om det här laget och den energi vi har tillsammans på isen.

Vill dra ett streck över förra säsongen

Då säsongen drog igång i fjol såg det länge bra ut för Sport och poängen rasslade in. En tid var man till och med inne och nosade på topplaceringarna.

Men sedan vände det och Sport slutade näst sist i ligans grundserie.

Erik Riska spelar ishockey i Vasa Sport.
Erik Riska spelar ishockey i Vasa Sport. Bild: Matti Raivio/All Over Press Erik Riska,Vasa Sport

Vilka lärdomar kan man dra från förra säsongen?

- Det gick inte bra efter julen och vi kom inte upp i den nivå vi borde ha gjort. Vi hamnade in i en negativ rullning som var svår att komma ur. Jag personligen har lagt punkt för fjolårssäsongen. Nu är det nya tag som gäller.

Men om man hamnar i en ny svacka, hur ska man ta sig ur den?

- Svackor kommer alltid och drabbar också de bästa lagen. Det som är viktigt är att svackorna är korta. Det är inte hela världen att förlora ett par matcher så länge man klarar av att ställa om. Varje match är en ny chans till tre poäng.

Ny ishall skulle vara bra för ekonomin

Förutom att det var bittert för spelarna att gå miste om slutspel i ligan ledde också Vasa Sports tunga säsong till en liten ekonomisk smäll. Aktiebolaget som driver laget noterades för ett minus på över 130 000 euro under säsongen.

En annan utmaning för laget är utvidgningen av Vasa Ishall som blev mindre än laget hade önskat. En utvidgning skulle ge laget möjlighet att driva restauranger och affärer och på så sätt får mera inkomster.

Ekonomi och framtida utvidgningar av ishallen vill Erik Riska inte kommentera. De frågorna lämnar han till lagets ledning och nöjer sig med att konstatera att det är viktigt att ha bra resurser och utrymmen.

- Det är klart att ju bättre is vi har desto bättre ishockey kan vi spela. Inte går det att spela fotboll i ett potatisland heller så visst behövs det resurser.

Vill bli Finlands bästa fjärdekedja

Också då det gäller lagets mål är Erik Riska ovanligt fåordig.

- Vi ska på onsdag ha ett möte med laget där vi går igenom målen för säsongen så det kan jag inte gå in på nu. Men personligen har jag som mål att tillsammans med mina lagkamrater gå framåt och bli Finlands bästa fjärdekedja.

Men är målet att nå slutspel?

- Det kommentar jag inte.

Erik Riska
Erik Riska Bild: Yle/Petter Sandelin vegas sommarpratare 2015

"Kopparön är mitt hem"

Säsongsstarten närmar sig med stormsteg och på lördag möter Vasa Sport Raumolaget Lukko. Erik Riska ser väldigt mycket fram emot att få spänna på sig skridskorna och skrinna in inför hemmapubliken på Kopparön.

- Ända sedan jag spelade min första match på Kopparön har jag fastnat för att spela hemmamatcher här. Bara för att jag talar om det nu så får jag gåshud. Jag tänder alltid till på Kopparön.

Vad är det som är så speciellt med att spela just på Kopparön?

- Jag har byggt upp en kärlek mot föreningen, supportrarna och själva ishockeyn. Allt blandas i samma kastrull på Kopparön som blivit ett riktigt hem för mig.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten