Hoppa till huvudinnehåll

Ex-fastighetschef vid HOK-Elanto misstänks ha fått sin husrenovering betald av Skanska

Mutåtalade Jari Leivo (t.h.) anländer till Helsingfors tingsrätt tillsammans med sin försvarsadvokat.
Åtalen mot Jari Leivo (t.h.) lästes upp i Helsingfors tingsrätt på måndagen. Bredvid Leivo går hans försvarsadvokat Petteri Sotamaa. Mutåtalade Jari Leivo (t.h.) anländer till Helsingfors tingsrätt tillsammans med sin försvarsadvokat. Bild: Lehtikuva rättegång,mutor

Den tidigare fastighetschefen vid HOK-Elanto, Jari Leivo, misstänks ha fått renoveringen av sitt hus betald av byggbolaget Skanska. Det här framkommer i polisens förundersökning. Där avslöjas också att Leivo försökt få S-gruppens tidigare koncernchef att godkänna de misstänkta mutorna efter att polisen inlett förundersökningen.

Leivo står åtalad för tagande av muta och rättegången mot honom körde i gång förra veckan. Han har enligt åtalet tagit emot mutor på nästan 800 000 euro mellan 2005 och 2012. Enligt åtalet har de misstänkta mutorna getts i form av sponsring av ridsport, vilket har gynnat närstående till Leivo.

Som fastighetschef hade Leivo makt över fastighetsfrågor inom HOK-Elanto och han var en del av handelslagets ledningsgrupp.

Ett av de företag som enligt åtalet har mutat Leivo är byggjätten Skanska. Skanska har under tiden för de misstänkta mutbrotten varit huvudentreprenör vid flera av HOK-Elantos stora byggprojekt. Byggbolaget har bland annat byggt Prismaaffärerna i Vik och i Gamlas i Helsingfors.

Leivo vägrar svara på frågor om renoveringen

Yle Huvudstadsregionen har tagit del av en 145 sidor lång sammanfattning av polisens förundersökning i fallet. Den visar att de misstänkta mutorna inte enbart har betalats i form av sponsring av ridsport.

I Centralkriminalpolisens (CKP) utredning framkommer att renoveringen av Jari Leivos och hans frus egnahemshus av stock misstänks ha betalats delvis av Skanska. Egnahemshuset ligger vid Tusby träsk och renoverades 2007. Skanska utförde jobbet och betalade enligt CKP:s uppgifter 92 470 euro av renoveringskostnaderna medan makarna Leivo betalade 55 400 euro.

Skanskas betalningar har utretts av polisen som givande av muta i näringsverksamhet och grovt bedrägeri. I mutåtalet mot Skanska omnämns inte betalningen av renoveringen.

Skanska utförde jobbet och betalade enligt CKP:s uppgifter 92 470 euro av renoveringskostnaderna medan makarna Leivo bara betalade 55 400 euro.

Jari Leivo åtalas för grovt bedrägeri i sammanhanget eftersom det finns misstankar om att han genom olika arrangemang låtit Skanska betala för renoveringen. Bedrägeriåtalet mot Leivo behandlas först på hösten nästa år och inte samtidigt som mutåtalet. Åtalet är därför ännu inte offentligt.

Åklagare Tuire Tamminiemi uppger att bedrägeriåtalet handlar om husrenoveringen och att kostnaderna för den har kanaliserats via HOK-Elanto så att paret Leivo inte har behövt betala för renoveringen själva.

Mutåtalet mot Leivo lästes upp i Helsingfors tingsrätt på måndagen och i samband med det ställde Yle Huvudstadsregionen frågor om renoveringen. Leivo ville ändå inte svara på några frågor utan sade bara att uppgifterna inte stämmer och att han har betalat Skanska för renoveringen.

Bjudits på resor till Thailand, Miami och Kapstaden

Förundersökningen visar också att Jari Leivo åkt på många bjudresor, de flesta utomlands men en del också inom landet. På de flesta resorna har också hans fru deltagit.

Skanska har bland annat bjudit paret Leivo på resor till Miami i USA, Hua Hin i Thailand och Kanton i Kina. Kostnaderna för resorna har enligt förundersökningen landat på 21 200 euro.

Ett annat byggföretag, som också misstänks ha mutat Leivo, har bjudit på resor till bland annat Edinburgh i Skottland, Dublin på Irland och Hua Hin i Thailand samt till Paris och Reims i Frankrike. Flera av resorna har ägt rum under valborg och första maj.

Enligt uppgifter i förundersökningen har resorna ansetts vara arbetsresor där man bland annat har bekantat sig med köpcenter utomlands.

Byggföretaget har samtidigt utfört jobb vid HOK-Elantos byggprojekt.

En arkitektbyrå har i sin tur bjudit på resor till Kapstaden i Sydafrika och till Hua Hin och Bangkok i Thailand. På den sistnämnda resan till Thailand deltog också Leivos dotter samt dotterns kompis.

Thailandsresan uppges ha varit en seminarieresa där tanken varit att bekanta sig med byggandet av affärer.

Polisen anser att resorna varit mutor men åklagaren har inte väckt åtal mot arkitektbyrån. Byrån har fått arbetsuppdrag av HOK-Elanto.

Centralkriminalpolisen, väggskylt
Förundersökningen i fallet gjordes av CKP. Förundersökningen är omkring 16 000 sidor. Centralkriminalpolisen, väggskylt Bild: Yle centralkriminalpolisen

Ville få tidigare koncernchefen att godkänna de misstänkta mutorna

Förundersökningen visar också att Jari Leivo försökt få S-gruppens högsta chef Arto Hiltunen att medge för polisen att sponsorpengarna som Leivo erhållit har haft S-gruppens godkännande.

Hiltunen var mellan 2007 och 2009 koncernchef för S-gruppen och innan dess var han vd för HOK-Elanto. Hiltunen har hörts som vittne i utredningen och berättar i förundersökningen att Leivo hösten 2014 föreslog att de skulle träffas och ta en kaffe.

De träffades på ett café i Hertonäs i Helsingfors där Leivo visade upp ett papper för Hiltunen och bad Hiltunen skriva under. Genom att skriva under skulle Hiltunen ha medgett att han har varit medveten om allting som Leivo gjort då han varit fastighetschef vid HOK-Elanto.

"Förslaget var ohyfsat"

Hiltunen vägrade skriva under, vilket sårade Leivo. Enligt förundersökningen ansåg Hiltunen att Leivos förslag var ohyfsat.

Leivo hade ännu ringt Hiltunen och föreslagit att Hiltunen skulle träffa hans advokat Petteri Sotamaa. Sotamaa ringde Hiltunen under hösten 2014 och lät förstå att Centralkriminalpolisen undersöker någonting oväsentligt och att det vore rimligt att förundersökningen läggs ner.

Advokaten hade sagt att om de kan visa ett papper på att Hiltunen har känt till att Leivo erhållit sponsorpengar från företag kan förundersökningen komma att avslutas. Hiltunen hade då svarat att han inte vill skriva under och att han inte tror att CKP avslutar utredningen på grund av ett dylikt papper.

Under förundersökningen hördes flera chefer vid HOK-Elanto som vittnen och alla uppgav att de inte känt till de sponsorpengar som Leivo erhållit.

Leivo har ändå i ett svar till tingsrätten vidhållit att chefer vid HOK-Elanto har gett sitt tysta godkännande av hans verksamhet.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen