Hoppa till huvudinnehåll

Fosterföräldrarna trodde inte på att aids existerar - och en liten flicka dog

En rysk minnesstund för aidsoffer.
En minnesstund för aidsoffer i Moskva. En rysk minnesstund för aidsoffer. Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY Ryssland,HIV-smitta,HIV

Hivfallen ökar kraftigt i Ryssland och grundorsaken är myndigheternas ovilja att effektivt ta itu med användningen av intravenösa droger, säger en rysk expert.

De ryska myndigheterna har inlett en undersökning efter att en liten flicka i Sankt Petersburg dog i aids.

Enligt ryska medier nekade den tioåriga flickans fosterföräldrar henne vård eftersom de inte trodde på att sjukdomen alls existerade.

Fosterpappan, som är ortodox präst, sägs anse att aids är något läkemedelsbolagen har hittat på för att tjäna pengar.

Liknande fall i somras

Fallet har fått stor uppmärksamhet i Ryssland. Till exempel har det ryska hälsovårdsministeriet föreslagit en lag som skulle ge myndigheterna rätt att omhänderta hivsmittade barn av föräldrar som förnekar att sjukdomen existerar.

Det är inte första gången ett liknande fall väcker rabalder i Ryssland. I juli rapporterades det om en treårig flicka i Tiumen i västra Sibirien vars mamma nekade dottern vård med hänvisning till sin övertygelse.

Under de senaste åren ska åtminstone 60 hivsmittade barn eller vuxna ha dött i Ryssland, eftersom de inte fick vård på grund av sin övertygelse.

Problem med att få mediciner

Anton Krasovski som leder ett aidscenter i Moskva säger att de här fallen är beklagliga. Enligt honom måste man ändå se Rysslands hiv-situation i ett bredare perspektiv och inte bara genom spektakulära enskilda fall.

- De här extrema fallen får publicitet, men i verkligheten finns det tusentals hivsmittade flickor i Ryssland.

Deras död är inte föräldrarnas utan statens fel.― Anton Krasovski

Krasovski hänvisar till den ryska statens oförmåga ett erbjuda medicinsk vård för hivpatienter.

Enligt rysk lag har hivsmittade ryssar rätt till gratis vård. I praktiken är det ändå många som blir utan, eftersom de inte kan lägga fram de dokument som krävs.

Från många håll i Ryssland har det rapporterats om brist på mediciner för hivpatienter. Dessutom är de gamla gratismedicinerna ineffektiva jämfört med modernare behandlingar.

Sprutor, en pulverpåse och en sked. I bakgrunden en person som spänner ett band runt överarmen.
Sprutor, en pulverpåse och en sked. I bakgrunden en person som spänner ett band runt överarmen. Bild: Mostphotos beroende,heroin,kokain,hälsa,injektioner,nålar,sprutor,narkotika,knarkare,drogmissbruk,missbruk,rusmedel,lågtryck,Crack,knark

Hivfallen ökar i rasande takt i Ryssland, med tio procent per år. De registrerade fallen är redan uppe i över en miljon.

I vissa trakter är situationen redan ytterst alarmerande, med en vuxen befolkning där över tre procent bär på hivsmittan.

Smutsiga nålar sprider hiv

Anton Krasovksi anser att den främsta orsaken till det tröstlösa hiv-läget är statens ovilja att effektivt ta itu med vården av dem som använder narkotika intravenöst.

- Det går inte att få bukt med hiv så länge man i Ryssland inte medvetet tar itu med knarkproblemet. Realiteten är att Ryssland lider av en drogepidemi och hiv är en följd av det, säger Krasovski som är chef för aidscentrets stiftelse.

I Ryssland, till skillnad från resten av världen, sprids hiv främst genom smutsiga nålar.

Enligt olika myndighetsbedömningar finns det mellan fem och tio miljoner narkomaner i Ryssland. Av dem som tar narkotika intravenöst tros var femte vara hivsmittad.

Erkka Mikkonen/Yle Uutiset