Hoppa till huvudinnehåll

Hela kroppen får sitt på hinderbanan

Joakim Träskelin klättrar på "monkey bars"
Joakim Träskelin testar ett av hindren på banan. Joakim Träskelin klättrar på "monkey bars" Bild: Yle/Roger Källman Hinderbana,Monkey Bars,joakim träskelin

Hinderbanelopp är en idrottsgren på frammarsch världen över. Den 14 oktober anordnas "Valhalla obstacle race" på Norrvalla i Vörå.

- Namnet kommer från Norrvalla och Solvalla. Vikingarna är ju kända för att de var tuffa, så vi tycker att namnet passar bra, säger idrottsproducent Joakim Träskelin på Folkhälsan.

Tävlingen löps på en två kilometer lång terrängbana. Längs banan finns 16 hinder, som man ska ta sig över eller under, lyfta vikter och så vidare.

- Det krävs uthållighet, smidighet, snabbhet och styrka - allt i en kombination, säger Träskelin.

I tävlingen deltar man ensam eller i lag på upp till fyra personer. I "utmanarstarten" löps banan fem varv, i "elitstarten" hela sju varv.

Första varvet löps av en lagmedlem, sista varvet löper hela laget tillsammans. Resterande varv löps av antingen en eller två lagmedlemmar samtidigt.Vissa av hindren är lättare om man är två som hjälps åt.

Juniorer är också välkomna att delta i tävlingen. I klassen för 6-12 åringar ska en förälder vara med och hjälpa och ansvara över barnen.

- Så har vi också klasser för 13-14 år och 15-16 år.

Tävlingsdagen kombineras med en kvällsfest där svenska banden Mustasch och Heavy Tigers, samt österbottniska 1G3B uppträder.

Händelserikt och publikvänligt

Hinderbanelöpning är en idrott växer i popularitet världen över. Det ordnas också Europa- och världsmästerskap. Också i Finland ordnas allt fler tävlingar.

- På Öjberget ordnades under sommaren Energy Run. Tough Viking ordnas i Helsingfors kommande veckoslut, så det växer nog här i Finland, säger Joakim Träskelin.

Han säger att hinderbanelöpning är en utmaning för hela kroppen. Det är det som gör idrotten så intressant och utmanande.

- Jag var med i Oslo i lördags i en tävling som heter Toughest. Jag kan nog säga att jag är styv i både armar och ben. Det är en helkroppsbelastning!

Träskelin säger att han gjorde ett par missar i Toughest-loppet och hade därmed ingen chans till en bra placering. Han njöt ändå av evenemanget och den goda stämningen.

Hinderbaneloppen lockar stora mängder deltagare. I Oslo deltog 4500 personer och en tävling som ordnades i Malmö i våras lockade 7500 tävlande.

Jämfört med en vanlig löptävling är ett hinderbanelopp mera omväxlande och spektakulär att titta på för publiken. En liten miss på ett hinder kan leda till stora kast i placeringarna.

- Det är händelserikt och här på Norrvalla blir det spännande för banan kommer i flera omgångar tillbaka till start- och målområdet så man får heja på sitt lag fyra gånger per varv, säger Joakim Träskelin.