Hoppa till huvudinnehåll

Inrikesminister Risikko: Polisens arbete får inte förhindras

Inrikesminister Paula Risikko (Saml.)
Inrikesminister Paula Risikko (Saml.) Bild: Lehtikuva Paula Risikko,Finlands inrikesminister

Inrikesminister Paula Risikko (Saml.) kommenterade gårdagens sammandrabbning mellan polis och demonstranter vid en flyktingförläggning i Jyväskylä.

- Om man motsätter sig den finländska asylpolitiken är det inte rätt att förhindra polisens insatser, eftersom polisen gör sitt jobb, säger Risikko.

Risikko har bett ledningen för Salmiranta flyktingförläggning i Jyväskylä att tillsammans med polisen utreda hur liknande incidenter kunde undvikas.

- I själva verket hoppas jag att samtliga flyktingförläggningar går igenom hur motsvarande händelser kan undvikas.

Spänningarna ökat

Risikko bedömer att spänningarna på flyktingförläggningarna har ökat i och med att det finns 11 000 människor på förläggningarna som har fått ett negativt asylbeslut.

Tröskeln att ta itu med spänningarna bör vara låg betonar inrikesministern.

Risikko vill inte ta ställning till om demonstranternas agerande i Jyväskylä igår är exempel på verksamhet som regeringen planerar kriminalisera.

Regeringen har meddelat att man utreder hur främjandet av illegal vistelse i landet klarare kan kriminaliseras.

Vad gäller de asylsökandes protest i Torneå på tisdag konstaterar Risikko att om asylsökande från Finland tar sig till Sverige skickas de tillbaka, i enlighet med Dublin-avtalet.

På frågan om känslorna svallar för mycket i asyldebatten just nu svarar Risikko att det värsta är att vi börjar slåss med varandra här.

- Människor i nöd bör få hjälp, och de som inte kan få asyl bör kunna återvända under lugna former, till exempel genom att återvända frivilligt, säger Risikko.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes