Hoppa till huvudinnehåll

Linus Laurén vill bli världsbäst i kublösning

Linus Laurén är bara 12 år gammal och redan en av Finlands snabbaste kublösare. I somras deltog han i VM i Rubiks kub i Paris och var en hårsmån från att ta sig till final i sin bravurgren. Linus har memorerat otaliga algoritmer, inlärda dragserier av olika svårighetsgrad, som hjälper honom att lösa kuberna.

Det är bara två år sedan Linus fick tag i sin första Rubiks kub, pappas gamla som dök upp i samband med en grundligare städning.

- Jag blev frustrerad då jag inte lyckades lösa den. Det var inte så lätt som jag trodde, minns han.

Linus kunde ha löst kuben med hjälp av YouTube videor som det finns gott om, men valde att låta bli. Han ville lösa den själv och ville lära sig den utantill, vilket var mera tidskrävande. Tillfredsställelsen var stor när han väl lyckades. Men det här visade sig bara vara början.

Det går glixtsnabbt när Linus Laurén löser Rubiks kub.
Linus är en målmedveten kublösare. I framtiden vill han bli världsbäst i sin bravurgren. Det går glixtsnabbt när Linus Laurén löser Rubiks kub. Bild: Nina Sederlöf rubiks kub

Blindlösning och fotlösning

Linus plockar fram kuber av olika storlekar, former och färger ur sin svarta påse. Det finns många fler än den vi är vana vid att se med 3x3x3 block och 54 färgade rutor. Skew, megamix och pyramix är några exempel på kubmodeller. Kuberna och själva kublösningen som hobby har utvecklats mycket sen bildkonstnären och arkitekten Ernő Rubik uppfann det tredimensionella pusslet år 1974.

Tänk aldrig att det är omöjligt, det är första steget.― Linus Laurén

Linus Laurén är en hejare på traditionell kublösning men klarar också av att lösa kuber med förbundna ögon, med bara en hand och den senaste utmaningen: att lösa Rubiks kub med fötterna. Då använder han en specialkub med större bitar som han med hjälp av foten trycker och vrider mot golvet.

- Det är kanske den konstigaste grenen av alla. En del tycker att det är fånigt men jag tycker det är kul, det är lite svårare.

Det finns en uppsjö av olika kuber. På bilden modellerna skewb, megamix och pyramix.
Kubning, som det kallas i kretsarna, är egentligen inte så svårt, man måste bara få movsen i muskelminnet, menar Linus. Här ser vi kuber av modellerna skewb, megamix och pyramix. Det finns en uppsjö av olika kuber. På bilden modellerna skewb, megamix och pyramix. Bild: Nina Sederlöf Skewb,Megamix,pyramix

Näst bäst i Finland

Under de två åren som Linus har hållit på med kublösning, har han redan deltagit i flera tävlingar. Senast deltog han i världsmästerskapen i Rubiks kub i Paris i somras, där han tillsammans med över 1000 deltagare från 72 länder satte sina flinka fingrar på spel.

- Det var seriöst min favorittävling hittills. Det var en sådan life experience att få se alla världsrekord och att få träffa personer jag bara sett på YouTube tidigare.

Just nu tävlar Linus i 12 olika grenar av ungefär 20 möjliga. Hans bravur är 2x2 klassen där man tävlar med den minsta kuben, den med fyra rutor på en sida. För tillfället är han näst bäst i Finland med en tävlingstid på 1.57 sekunder. Hemma har han lyckats lösa kuben på under en sekund; men de där tävlingsnerverna … säger Linus och skakar på huvudet.

- VM gick nog egentligen jättebra. Jag fick nytt personligt rekord i nästan alla grenar jag deltog i och jag var nära att komma till final i två gånger två klassen. Men jag var för nervös. Fingrarna ville inte riktigt göra det hjärnan ville, förklarar Linus.

Vad skulle Linus vilja ge för råd åt alla nybörjare?

- Tänk aldrig att det är omöjligt, det är första steget. Försök att klura ut en sida, om det känns för svårt så är det bara att kolla en video på nätet. Men framför allt ge inte upp. Det är inte alls omöjligt utan egentligen ganska lätt.

Olika kuber och ett tidtagarur för kublösning.
Här ser vi tidtagaruret som är ett viktigt redskap. Olika kuber och ett tidtagarur för kublösning. Bild: Nina Sederlöf rubiks kub
 • Internationell konstnär skapar stor konst i Vasa

  Ricky Lee Gordon vill sprida glädje med sin muralmålning.

  En tidigare färglös och tråkig höghusvägg i Vasa pryds från och med denna vecka av ett storslaget bergslandskap. Det är den internationellt kända konstnären Ricky Lee Gordon som skapar en muralmålning inom ramen för gatukonstfestivalen UPEA17.

 • Nextjet: Vi har fått ordning på ekonomin

  Anser inte att man bryter mot marknadsföringslagen.

  Flygbolaget Nextjet anser inte att företaget bryter mot marknadsföringslagen. Dessutom är finanserna nu i ordning och flygbolaget har ansökt om permanent transporttillstånd säger Robert Allard på Nextjet.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega

 • Pianisten som älskas av diktatorer

  Ljuv musik för någon, rena tortyren för någon annan.

  Musiken har ett egenvärde i sin skönhet. Men därtill har musiken använts för att tvinga eller leda oss till ett önskvärt beteende. Det har handlat om så vitt skilda syften som att få oss att känna trygghet i hissar, (där av namnet hissmusik) konsumera mera eller rentav få oss att strida tapprare.

 • Eldringen, jordskalvens och vulkanernas rike

  90% av världens jordbävningar äger rum här.

  Mexico City är bara en av flera stora metropoler som ligger invid den så kallade Eldringen, en 40 000 kilometer lång hästskoformad ring där jordbävningar och vulkanutbrott är särskilt vanliga. Men Mexico City är av diverse orsaker särskilt sårbart för jordskalv.

 • Skilsmässans minsta glöms lätt bort

  Det är inte bara paret som sörjer en skilsmässa.

  En skilsmässa är aldrig lätt men ibland kan det bli onödigt knepigt, speciellt för de små. Kampanjen Se Mej vill sprida ljus på hur barnen uppfattar det hela.

 • Har du prövat på alternativ medicin?

  Det finns inga nationella krav på alternativ vård.

  Akupunktur, zonterapi, homeopati, atlasprofylax, bioresonans. Listan på alternativa vårdformer är lång, de här exemplen är bara en del av det som står till buds idag vid sidan av skolmedicinen. Har du använt dig av alternativ medicin?

 • Teaterrecension: Piaf ända ut i fingerspetsarna

  Imponerande musikdrama om Edith Piafs liv.

  Åbo Svenska Teaters storsatsning Piaf - jag ångrar ingenting är en pjäs som berör, skakar om och bjuder på grandiosa musikaliska uppträdanden. Ibland är det närapå skrämmande hur väl Emma Klingenberg tar sig an rollen som Edith Piaf, skriver Svenska Yles recensent Lotta Green.

 • Teaterrecension: Fullt ös i skogen när Finland firar 100 år

  Koivu ja tähti är en brokig kavalkad över vårt land.

  Nationalteaterns jubileumsuppsättning Koivu ja tähti bjuder på en mångfasetterad mosaik över Finland. En tokrolig, mytisk men också allvarlig bild av nationen målas upp i rasande takt. Tre teatertimmar flyger fram i historiska och samtida tecken, skriver Svenska Yles recensent Maria Lindh-Hindsberg.