Hoppa till huvudinnehåll

Maxmobördiga Ellinor i Florida inväntar orkanen Irma: Vi har tankat bilen full och är redo att dra

Ellinor Seiplax.
Ellinor Seiplax har bott i Florida de senaste 14 åren. Ellinor Seiplax. Bild: Privat seiplax

Florida har utlyst nödläge i väntan på det häftiga ovädret Irma. Med stormen Harvey i färskt minne tar folk varningarna på allvar, säger Ellinor Seiplax som är bosatt i Florida.

Stormen Irma har nu nått kategori fem av fem på orkanskalan och beräknas som mycket farlig. På kvällen lokal tid beräknas stormen nå östa Karibiska havet.

Orkanvarningar har utfärdats runt om i Karibien. Puerto Rico och Florida har utlyst nödläge.

Orkanen Irma drar fram över Atlanten.
Irma tilltar i styrka medan den drar över Atlanten. Orkanen Irma drar fram över Atlanten. Bild: EPA-EFE/NASA/NOAA orkaner

Florida förbereder sig för det värsta

Ännu råder lugnet före stormen berättar Ellinor Seiplax från Maxmo som bor i Florida tillsammans med sin familj när Yle Österbotten ringer upp.

- Man märker att folk är oroliga, men någon storm syns ännu inte. Vädret är bra och det är soligt och varmt.

Däremot märks det att folk börjat förbereda sig på stormen.

- På många ställen är vattnet slut och brödhyllorna gapar tomma. Själva har vi tankat bilen full och köpt vatten. Jag ska nu till butiken och se vad jag kan få tag på. Med två små barn måste vi i alla fall ha blöjor hemma.

- Sedan har vi också sett till att stänga fönsterluckor, tagit in trädgårdsmöbler och annat som kan börja flyga runt. Vi har också tappat upp vatten i badkaret så vi ska ha vatten om något skulle hända.

Tar varningarna på allvar

Så här långt är Ellinor Seiplax nöjd med informationen från myndigheterna och familjen följer noga med rapporterna om hur stormen utvecklar sig.

Med stormen Harvey i färskt minne märks det att folk tar varningarna på allvar.

- Vi såg vad som hände i Texas. Folk tar varningarna på allvar och förbereder sig på det värsta.

- Det finns de som bokat hotell i Atlanta och som tänker åka dit om det blir riktigt besvärligt här. Men då måste man ju se till att åka i god tid så man inte sitter fast på motorvägen då stormen slår till.

Familjen Seiplax har själva inte bestämt om de ska lämna Florida eller inte.

- Vi följer med under dagen och ser hur det utvecklar sig och om vi också borde boka hotell och ta oss härifrån. Om det bara var jag och min man skulle vi kanske stanna längre men med två barn vill vi evakuera i god tid.

Läs mera:

"Extremt farlig" och "potentiellt katastrofal" Irma närmar sig Florida

Orkanen Irma fortsätter sin framfart mot Karibien och de södra delarna av USA. Orkanen har uppgraderats till "extremt farlig" och för med sig vindar med styrkan 81.9 m/s.

Läs också