Hoppa till huvudinnehåll

Orkanen Irma förstärks innan den når Karibien i kväll

Orkanen Irma väntas nå öar i östra Karibiska havet senare under tisdagen, lokal tid
Orkanen Irma väntas nå öar i östra Karibiska havet i morgon natt finsk tid Orkanen Irma väntas nå öar i östra Karibiska havet senare under tisdagen, lokal tid Bild: EPA-EFE/NOAA orkaner

Karibien och USA hotas av ett nytt kraftigt oväder, denna gång orkanen Irma som har förstärkts till den näst högsta kategorin på orkanskalan på sin väg över Atlanten.

Irma som har nått kategori fyra på orkanskalan, betraktas som mycket farlig.

Det är möjligt att den till och med förstärks till den högsta kategorin fem då den når östra Karibiska havet i kväll, lokal tid.

Orkanen för med sig häftiga regn och vindar och orkanvarningar har utfärdats för en rad öar, bland dem Antigua och Barbuda, St. Kitts och Nevis samt Montserrat.

Undantagstillstånd har utlysts i Puerto Rico där nationalgardet har satts i högsta beredskap.

Beredskapen har också höjts i Vieques, Culebra, Brittiska och Amerikanska Jungfruöarna, Guadeloupe samt Dominica.

En del öar evakueras

Skolor och ämbetsverk har stängts och invånare på en del mindre öar som ligger i orkanens väg uppmanas att evakuera.

Irma väntas nå öarna under tisdag kväll lokal tid, det vill säga natten till onsdag finsk tid, men skolor och ämbetsverk stängdes på många håll redan under måndagen.

Meteorologer varnar för stora regnmängder och höga vågor som kan leda till översvämningar och jordskred och stora materiella skador.

Irma har vuxit till kategori fyra, den näst högsta på orkanskalan
Irma har vuxit till kategori fyra, den näst högsta på orkanskalan Irma har vuxit till kategori fyra, den näst högsta på orkanskalan Bild: EPA-EFE/NASA/NOAA SUOMI orkaner

60 meter i sekunden

- Vi betraktar Irma som en mycket betydande händelse, säger Ronald Jackson, vid det karibiska katastrofcentret på Barbados.

- Jag kan inte minnas att en tropisk storm har utvecklats till en större orkan så snabbt innan den når mellersta Karibien, tillägger Jackson.

Kategori 4 är den näst högsta på orkanskalan och medför vindar på omkring eller över 60 meter per sekund vilket kan innebära stora skador både på byggnader och natur.

Det amerikanska orkancentret i Miami förutspår att Irma förstärks ytterligare under de följande två dygnen och att den kommer att svepa över Hispaniola (Haiti och Dominikanska republiken) Bahamas och Kuba innan den når södra Florida.

Undantagstillstånd i Florida

I USA håller delstater på östkusten som Florida, Georgia, South Carolina och North Carolina ögat på hur stormen utvecklas när den vänder upp mot USA.

I Florida har myndigheterna utlyst undantagstillstånd, eftersom Irma beräknas slå till mot delstatens sydligaste områden på lördag.

- Det är möjligt att den här orkanen kommer att utgöra en betydande händelse för östkusten. Det är även möjligt att den kommer att belasta katastrofmyndigheten snabbt i spåren av orkanen Harvey, säger meteorologen Evan Meyers.

Texas och Louisiana som drabbades av Harvey, klarar sig undan denna gång.

Stora områden ligger fortfarande under vatten i bägge delstater och myndigheterna som befarar att dödstalet ännu stiger, har bekräftat minst 60 dödsoffer.

Källor: AP, Reuters, AFP

Läs också