Hoppa till huvudinnehåll

Överraskande frisparksspecialisten Ring tog vara på Andrea Pirlos och David Villas tips

Alexander Ring firar mål mot Island.
Alexander Ring blev matchhjälte mot Island. Alexander Ring firar mål mot Island. Bild: Kimmo Brandt / EPA / All Over Press Alexander Ring

Alexander Ring stod för ett av alla tiders landslagsmål då han knorrade in segermålet mot Island. En enorm överraskning för många – men inte för mittfältaren själv. Det är resultatet av målmedvetet arbete, säger han till Yle.

– Då jag träffade bollen så visste jag genast att det var ett lyckat skott. Det känns fantastiskt att göra mål, men ännu bättre att göra det framför hemmapubliken och familjen på läktarna, berättar Alexander Ring.

Visst var det ett lyckat skott. Men att Ring valde att skjuta kom som en total överraskning också för lagkamraterna – det var inte en överenskommen manöver.

– Nej, jag berättade nog inte om det för någon. Men Jere (Uronen) såg nog på mig att jag tänkte ta frisparken. Så gick den in, säger Ring.

Faktum är att det var den första gången någonsin som Ring lyckats sänka en frispark. Han hade inte ens lyckats med det på juniornivå. Men mot Island, i VM-kvalet, lyckades det.

– Jag måste medge att jag överraskades av målet. Han visade enormt självförtroende. Han skjuter varje gång i framtiden, säger i sin tur lagkaptenen Tim Sparv.

Men vad är receptet bakom den plötsliga teknikutvecklingen? En stor orsak är flytten till MLS och New York City FC.

Förvänta er inte att jag gör mål varje gång.― Alexander Ring till Yle.

Ring berättar att spelarna får träna på sina frisparkar efter träningarna, och landslagsmittfältaren har tagit vara på chansen att uvecklas.

– Det är den assisterande tränaren Kristian Wilson som drar träningarna. Patrick Vieira brukar alltid reta mig för att jag deltar, berättar Ring.

Det var den franska tidigare landslagsspelaren Vieira som lockade Ring till MLS. Han gratulerade också snabbt Ring efter målet mot Island.

– Han skickade meddelanden och försökte ringa. Jag ska nog ta ett snack med honom när jag återvänder till New York. Kanske jag får delta i frisparksträningarna utan några bittra kommentarer i framtiden, säger Ring och skrattar.

Pirlo och Villa hjälper till

Under dessa frisparksträningspass har Ring fått hjälp med tekniken av några riktiga frisparkslegendarer. Lagkamraterna Andrea Pirlo och David Villa har nämligen delat med sig av sin kunskap.

– Det är med dem som jag tränat frisparkarna. De tittar på min teknik och kommer sen med nyttiga tips. Inte är det något desto märkligare. Det handlar bara om träning, säger Ring.

Ring hoppas att frisparksmålet mot Island inte ändå uppmärksammas allt för mycket. Det är ett mål i mängden, påpekar han.

– Man ska inte förvänta sig att varje frispark går in efter det här. Visst känns det ändå kul att alla träningstimmar ger resultat, säger mittfältaren.

En sak är ändå säker: Det är Ring som ställer sig bakom bollen om Finland får en frispark mot Kosovo på tisdagskvällen.

Källa: Pirlon opit tuottivat hedelmää – Ring paljastaa taustat Islanti-maalinsa takaa / Yle Urheilu

Läs också