Hoppa till huvudinnehåll

Tre G1-vårdare i tingsrätten - männen nekar till brott

Psykiatriska sjukhuset vid Åbo stadssjukhus
Psykiatriska sjukhuset vid Åbo stadssjukhus. Psykiatriska sjukhuset vid Åbo stadssjukhus Bild: Yle/ Nora Engström Åbo

Egentliga Finlands tingsrätt behandlar på tisdagen åtalen mot tre manliga vårdare vid äldrepsykatrin vid sjukhuset i Kuppis i Åbo. Vårdarna nekar till brott.

Åklagaren väckte i våras åtal för vanvård och bland annat grov misshandel som riktat sig mot patienter på Kuppis sjukhus avdelning G1 åren 2009 och 2013.

En åtalas för grov misshandel och brott mot tjänsteplikt. En annan vårdare står åtalad för olaga frihetsberövande, misshandel och fyra brott mot tjänsteplikt. En tredje för två brott mot tjänsteplikt.

Det allvarligaste inträffade enligt polisen 2009. Då misstänks en vårdare ha slagit en 80-årig patient som låg i sängen med knytnävarna.

Åklagaren yrkar på villkorliga fängelsestraff för de åtalade.

En dömdes i våras

I maj dömdes en vårdare vid Kuppis sjukhus till dagsböter för att ha misshandlat en patient. Händelserna hade inträffat i december 2015.

Enligt tingsrätten i Egentliga Finland hade vårdaren tvingat patienten ner i sängen med våld då patienten skulle sättas fast i ett magnetbälte för natten. Vårdaren hade fällt patienten i sängen och tryckt med sitt knä mot patientens hals.

Tingsrätten ansåg däremot att det varit godtagbart att vårdaren vridit patientens arm bakom ryggen med tanke på patientens säkerhet. Vårdaren dömdes till 40 dagsböter, vilket innebar en bötessumma på 560 euro.

Domen har överklagats men Åbo hovrätt har ännu inte beslutat om fallet ska gå vidare.

Artikeln uppdaterad klockan 10.50 med uppgifter om vårdarna som nekar till brott.