Hoppa till huvudinnehåll

Utbildningsexport allt viktigare business för Åbouniversitet

Elever i en kinesisk skola.
Kommer elever i kinesiska skolor att få lära sig med finländska undervisningsmetoder? Elever i en kinesisk skola. Bild: Yle/ Björn Ådahl barn,förlorad generation,pojkar,Kina,kineser,skolgång

Finländsk utbildning är världsberömd och av högsta klass. Både privata företag och universitet börjar nu allt ivrigare sälja utbildning och produkter kring det utomlands.

- Vårt antimobbningsprojekt Kiva Skola har redan sålts till 17 länder, säger en stolt Kalervo Väänänen, rektor för Åbo universitet. Och vi söker liknande produkter att sälja.

Åbo universitet är ett av fyra universitet som är med i utbildningsexportföretaget Finland University.

Företaget arbetar dels med utbildningsexport, dels med marknadsföring av de utbildningar som universiteten har.

Studerande sitter vid fontänen utanför Åbo universitets huvudbyggnad.
Åbo universitets utbildningsmiljö och -standard lockar utländska studenter. Studerande sitter vid fontänen utanför Åbo universitets huvudbyggnad. Bild: Yle/Linus Hoffman Åbo universitet,studenter,studerande,turun yliopisto

Finland University förhandlar som bäst med flera start up-företag, både finländska och utländska, om att tillverka och sälja utbildningsteknologi. Det finländska kunnandet kunde säljas till exempel som spel och appar.

- Än så länge är verksamheten bara i sin början, säger Väänänen, men jag är övertygad om att utbildningsexport i framtiden kommer att vara en betydande inkomstkälla för universiteten.

- När vi utgår från vårt eget kunnande, så behövs inte särskilt mycket utvecklingsarbete, för det finns i dag i världen en stor efterfrågan på högklassig utbildning.

ÅA vill locka studenter från Asien

Förra veckan skrev också Åbo Akademi på avtalet om att gå med i utbildningsexportföretaget Finland University.

ÅA hoppas kunna locka magistersstudenter från Kina, Indien och Pakistan. Genom en gemensam marknadsföring med de andra universiteten i Finland University når man ännu fler potentiella studenter.

- Tills vidare är det här [samarbetet] en marknadsföringsgrej för Åbo Akademi, säger Mats Lindfelt som är direktör för forskning och utbildning.

Mats Lindfelt.
Direktör Mats Lindfelt. Mats Lindfelt. Bild: Yle/Linus Hoffman mats lindfelt

Det är nämligen allt viktigare men samtidigt svårare att locka utländska studenter, då de som kommer utanför EU eller EES-området nu betalar en läsårsavgift på upp emot 10 000 euro eller mer.

Inkomsterna används främst till internationellt arbete och till att utveckla examensprogrammen. En del av avgifterna betalas också tillbaka som stipendier till utländska studenter.

- På lång sikt kan det kanske bli någonting som kan bidra ekonomiskt till Akademin, tror Lindfelt. Men hela systemet är nytt ännu och det kommer ännu att utvecklas.

Finländska universitetscampus utomlands

En tredje form av utbildningsexport är att ordna akademisk utbildning i andra länder.

Det finns flera universitet från Europa, Australien och USA som har öppnat campus i Asien eller i Afrika.

Det första finländska fjärrcampus var Östra Finlands universitets miljöforskningscenter, the Sino-Finnish Environmental Research Centre, som 2009 invigdes vid universitetet i kinesiska Nanjing.

Tanken är inte särskilt allmän i Finland, men vid Åbo universitet har man också börjat fundera på det.

Kalervo Väänänen.
Rektor Kalervo Väänänen. Kalervo Väänänen. Bild: Yle/Linus Hoffman Kalervo Väänänen
.

- Ett fjärrcampus är bara på idéstadiet ännu, säger Väänänen. Men det kunde finnas i Asien eller Afrika, där det finns mycket människor och där det i framtiden kommer att finnas en mycket stor efterfrågan på utbildning.

Åbo Akademi ordnade utbildning i Tanzania

Också Åbo Akademi har erfarenhet av sådan utbildningsexport. Åren 1995-2014 hade ÅA ett projekt i Tanzania där man hjälpte till att höja standarden på lärarutbildning.

Några liknande planer att ordna utbildning utomlands finns ändå åtminstone inte i dag vid Åbo Akademi.

- ÅA säljer i första hand utbildningar som görs i Åbo eller i Vasa. Vi hoppas kunna bli mycket mer synliga särskilt i länder i Asien när det gäller att marknadsföra våra internationella magistersprogram, förklarar Lindfelt.

En flicka sitter vid Åbo Domkyrka och studerar.
Studerande från icke EU- eller EES-länder betalar en läsårsavgift för att få studera. En flicka sitter vid Åbo Domkyrka och studerar. Bild: Åbo Akademi Åbo Akademi,universitet,ungdomar,studier (verksamhet),studerande,studenter,sommarstudier

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland