Hoppa till huvudinnehåll

Vårdfrågor, spaningslagar och alkoholpolitik präglar riksdagens höst

Riksdagshuset i Helsingfors
Riksdagshuset i Helsingfors Bild: Yle/Touko Yrttimaa Riksdagshuset (Finland),finlands riksdag

Det är spänning i luften då riksdagen på tisdagen återvänder till arbetet efter årets sommarpaus. Förutom att många heta ärenden är på tapeten öppnar det renoverade riksdagshuset. Förhoppningen är att det ska leda till bättre ordning och reda i salen.

Säkerhetsläget präglar arbetet i riksdagen under hösten. Regeringspartierna har upprepade gånger önskat att den nya underrättelselagstiftningen klubbas igenom i snabb takt.

En del av befogenheterna som söks kräver ändring i grundlagen. I praktiken kan ärendet förklaras brådskande av 5/6 av den sittande riksdagen.

De flesta oppositionspartierna har signalerat en konstruktiv inställning till det hela.

Problemet är bara att det inte finns några lagförslag ännu. När de kommer kan man vänta sig en aktiv debatt om innehållet och möjliga ändringar i grundlagen.

Invandringspolitiken under lupp

Regeringens flykting- och invandringspolitik efter knivhuggningen i Åbo i augusti kommer att diskuteras många gånger om i riksdagen.

Regeringen har kastat fram förslag till åtstramningar som gäller dem som anses vara oönskade i Finland.

Delar av oppositionen tycker att regeringen överdriver i sina försök att motarbeta terrorism.

Alkohol och vård än en gång

Statsbudgeten för nästa år var en besvikelse för alkoholindustrin. Den föreslagna höjningen av alkoholskatten var inte vad den hade önskat sig.

Frågan är om skattehöjningen kompenseras på något sätt i reformen av alkohollagstiftningen.

Det finns olika syner både inom regeringen och riksdagen om hur Finlands alkoholpolitik borde utvecklas. Det är upplagt för många vändningar i höst.

Vård- och förvaltningsreformen lämnar heller ingen i fred.

Tjänstemän och regeringen har hela sommaren jobbat med en valfrihetsmodell som man hoppas ska gå igenom den grundlagsenliga granskningen och kunna godtas politiskt.

Många hoppas på bättre nivå på debatten

Riksdagen har de senaste åren verkat i tillfälliga utrymmen då det egentliga riksdagshuset renoverats.

På tisdag öppnar det gamla huset igen i ny prakt.

Akustiken har varit dålig i den tillfälliga plenisalen, vilket enligt många lett till mer oljud och sämre nivå på debatten.

Många noviser, också gamla rävar

Många ledamöter upplever på tisdagen sitt första plenum i den klassiska plenisalen. Andra har varit med länge och kan jämföra.

Centerns Kauko Juhantalo ser fram emot att få återvända till den gamla byggnaden.

- Jag har inte tyckt om tiden då vi varit utan gamla huset. Det har varit tungt och litet, stämningen har inte varit vad den borde vara i parlamentet. Jag ser fram emot att få jobba i gamla salen, säger Juhantalo, som blev riksdagsledamot första gången år 1979.