Hoppa till huvudinnehåll

Vittnen berättar om det fysiska våldet på G1-avdelning – misstänkta vårdare nekar till brott

Psykiatriska sjukhuset vid Åbo stadssjukhus
Psykiatriska sjukhuset vid Åbo stadssjukhus. Psykiatriska sjukhuset vid Åbo stadssjukhus Bild: Yle/ Nora Engström Åbo,missbrukarvård i åbo

Egentliga Finlands tingsrätt behandlar på tisdagen åtalen mot tre manliga vårdare vid äldrepsykatrin vid sjukhuset i Kuppis i Åbo. Vårdarna nekar till brott.

Åklagaren väckte i våras åtal för vanvård och bland annat grov misshandel som riktat sig mot patienter på Kuppis sjukhus avdelning G1 åren 2009 och 2013.

En vårdare åtalas för grov misshandel och brott mot tjänsteplikt. En annan står åtalad för olaga frihetsberövande, misshandel och fyra brott mot tjänsteplikt. En tredje för två brott mot tjänsteplikt.

Åklagaren yrkar på villkorliga fängelsestraff för de åtalade.

Vårdarna jobbat länge på avdelningen

En av de åtalade jobbade som vårdare vid äldrepsykiatriska avdelningen G1 på Kuppis sjukhus i 14 år. Han misstänks för att ha slagit en 80-årig patient som låg i sängen med knytnävarna år 2009.

I polisens material från förundersökningen framkommer att den misstänkta och vittnets utlåtande skiljer sig på flera punkter.

Vittnet säger i förhören att hen tillsammans med den misstänkta hade lagt en patient för att sova kring midnatt. Patienten hade legat lugnt på sida när vittnet gick för att söka något.

Vittnet berättar att när hen kom tillbaka, höll den misstänka fast patienten med vänster hand och slog patienten med högra knytnäven i magen och på bröstkorgen.

Enligt vittnet var det frågan om tre till fem slag. Patienten som var påverkad av lugnande mediciner hade inte reagerat på slagen, enligt vittnet.

I samband med förhören berättar vittnet att de inte diskuterade händelsen senare. Enligt vittnet fanns det en ”oskriven regel” på G1-avdelningen att inte offentliggöra allt som hände där.

Berättelserna stämmer inte överens

Den misstänktes berättelse under förhören är däremot en annan. Han säger under förhören att han kommer ihåg händelsen mycket väl, men historierna går isär redan vid klockslaget. Enligt den misstänkta gick han till patientens rum ensam i början av sin nattur ungefär klockan 20.30.

Enligt förhörsprotokollet märkte vårdaren att patienten hade något i munnen. Han plockade ut en bit av plastmadrassen ur patientens mun.

En stund senare började patienten äta av plasten igen. Vårdaren berättar under förhören att han fällde patienten hårt med sidan före i sängen och bad patienten att hosta medan han slog mellan skulderbladen med vänster hand fyra till sex gånger.

Orsaken var att han ville förhindra patienten från att storkna av plasten.

Vårdaren säger under förhören, att när vittnet kom in i rummet höll patienten på att storkna av plastbiten.

Enligt vittnet var det inte frågan om det. I förhörsprotokollet står att vittnet kom ihåg att den misstänkta hade tagit bort madrassplast ur patientens mun en eller två dagar tidigare.

- Det är säkert att det inte skedde samma natt som misshandeln ägde rum, säger vittnet under förhören.

Kommer inte ihåg händelseförloppet

Den andra åtalade manliga vårdaren jobbade som specialsjukvårdare vid psykiatriska avdelningen G1 på Kuppis sjukhus i 13 år. Han åtalas för två brott mot tjänsteplikt. Vårdaren nekar till brott.

Ett av de misstänkta brotten skedde i samband med att en kvinnlig vårdare behövde hjälp med att lyfta en kvinnlig patient i duschen. Den misstänkta specialsjukvårdaren gick för att hjälpa den kvinnliga vårdaren tillsammans med en annan manlig vårdare, som också misstänks för brott mot tjänsteplikt.

Enligt polisens förundersökning hade de manliga vårdarna lyft patienten upp och stå från armarna, och oaktsamt kastat patienten tillbaka i stolen. Enligt förhörsprotokollet hade vårdarna agerat hastigt och olämpligt.

Den misstänkta sa under förhören att han inte ens kommer ihåg händelsen. Enligt honom sker liknande situationer ofta inom äldreomsorgen.

- Ibland kan man inte placera en större patient långsamt tillbaka i sittposition, framkommer i förhörsprotokollen.

Den misstänkta svarar att han inte kommer ihåg flera av de andra misstänkta händelserna.

”Ibland har det hänt att patientens huvud har stött i sängen”

Den tredje åtalade manliga vårdaren jobbade som vårdare vid G1-avdelningen i Kuppis i över 20 år. Han åtalas för misshandel, frihetsberövande och fyra fall av brott mot tjänsteplikt.

I polisens förundersökning framkommer att vårdaren erkänner frihetsberövandet och brott mot tjänsteplikt under förhören. Vårdaren misstänks för frihetsberövande för ett fall där han satt en kvinnlig patient i isolering utan att ha meddelat en läkare om det.

- Jag erkänner att det har råkat hända. Jag kommer inte ihåg ifall det hände flera gånger, men jag meddelade nog inte om alla fall till läkaren, som jag borde ha gjort, säger den misstänkta i förhören.

Den misstänkta erkänner också att han lyft patienter ensam från konditionsstolen till sängen för att han inte orkade vänta på hjälp. I de här situationerna kan någon patient ha stött huvudet i sängen, enligt honom, men att det varit ett misstag.

Under tisdagens rättegång nekade han till alla brott.

En del medicin inte bokförd

De manliga vårdarna på G1-avdelningen vid Kuppis psykiatriska sjukhus misstänks för att ha gett medicin åt patienterna utan en läkares ordination. Det här berättar flera vittnen om.

I polisens förhörsprotokoll framkommer att de misstänkta vårdarna anser att det är normalt beteende. Enligt dem är vårdarna tvungna att medicinera patienterna med ”nödvändig medicin” ordinerad av läkaren, som till exempel lugnande läkemedel.

- Vårdaren har i det här fallen själv rätt att bedöma när de ska användas. Den använda ”nödvändiga medicinen” bör alltid skrivas upp, säger den misstänkta specialsjukvårdaren under förhören.

Glasburkar och piller.
Glasburkar och piller. Bild: Mostphotos beroende,första hjälpen,antibiotika,narkotika,mediciner,centralsjukhus,headache,healthy,illness,pharmacist,Recept,pill,sick,tablet,Texture,medical

Han erkänner dock att det är möjligt att man inte fört protokoll om precis all medicin. Den misstänkta säger att det handlar om situationer då patienterna varit rastlösa och han gett dem lugnande mediciner för att somna.

Den misstänkta vårdaren ansåg inte att det var frågan om misshandel.

Stämningen är spänd bland avdelningens personal

Polisen har förhört sammanlagt 80 personer angående händelserna på G1-avdelningen. Enligt det material som samlades in under förundersökningen framkommer att en del av vårdarna behandlades olämpligt, till och med mobbades.

Enligt ett vittne blev en kvinnlig vårdare speciellt utsatt eftersom hon kommenterade de vårdfel som personalen gjorde. Vittnet berättar att man satt salt i hennes kaffe, krävde att hon skulle bli uppsagd och ljög om henne till överläkaren.

Enligt en av de misstänkta var den här vårdaren och en annan kvinnlig vårdare emot de som jobbat länge på avdelningen. Den misstänkta säger i förhören att han inte är förvånad ifall vårdaren som vittne talar en förvrängd sanning.

”Personalen var hånfull mot patienterna”

År 2013 gjordes en intern utredning på G1-avdelningen på grund av bland annat försvunna läkemedel och olämplig behandling av patienter.

En kvinna som jobbat vid Kuppis berättar under polisförhören att hon ville starta en intern utredning vid G1-avdelningen på grund av den oprofessionella verksamheten hon mött där. Enligt henne var personalen hånfulla och skrattade åt patienterna.

Enligt förhörsprotokollen hade kvinnan velat ta kontakt med Valvira för att de skulle undersöka saken. Hon förbjöds, och istället gjordes en intern utredning. Valvira har senare konstaterat att staden genast borde ha redogjort för den omfattande utredningen på den psykiatriska avdelningen.

Efter den interna utredningen fick de tre misstänkta manliga vårdarna en skriftlig varning.

Åklagare: Svårt fall

Enligt distriktsåklagaren Anja Rantanen-Lahti är fallet svårt eftersom det bland annat endast finns en kärande.

- Det är svårt eftersom det endast finns en kärande, och att det är flera år sen händelserna ägde rum.

Enligt distriktsåklagaren Anja Rantanen-Lahti lär domen bli klar inom två veckor.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets text skriven av Paula Koskinen.

Läs också