Hoppa till huvudinnehåll

Finland bjöd på sista hemmafest – vände mot Island

Lauri Markkanen.
Lauri Markkanen var Finlands poängbäste spelare mot Island med 23 poäng. Lauri Markkanen. Bild: Matti Raivio / All Over Press Lauri Markkanen,Finlands herrlandslag i basket

"Kiitos, Suomi." Publiken skanderade sitt tack till basketlandslaget efter sista föreställningen i Helsingfors. Finland gjorde det som krävdes mot Island. "Det har varit fantastiska matcher här och det kunde inte ha slutat bättre", säger Sasu Salin.

Betydelselös match eller inte. Finlands målsättning inför den sista gruppspelskvällen var att bjuda den stora basketpubliken på en sista hemmafest innan slutspelsallvaret väntar i Istanbul.

Redan tidigare under dagen hade Slovenien säkrat andraplatsen åt Finland och Italien spelat sig till en åttondelsfinal mot blåvitt på lördag.

Förbundskaptenen Henrik Dettmann erkände inför matchstart att utgångsläget var knepigt. Finland, med småskador på Jamar Wilson och Mikko Koivisto, ville använda så lite energi som möjligt men samtidigt vinna.

Tappade ledningen

Den ekvationen visade sig bli svår att få att gå ihop. Finland startade rätt vasst, men ju längre matchen led desto sämre såg det ut i Helsingforsarenan.

I halvtid ledde Finland knappt, men efter tre perioder hade tabelljumbon Island vänt och ledde med sju poäng.

– Det finländska försvarsspelet haltar rejält, konstaterade Yle Sportens referent Alf Strömberg.

Sasu Salin.
Sasu Salin var en av Finlands bästa spelare mot Island. Sasu Salin. Bild: Matti Raivio / All Over Press Sasu Salin

Tog fjärde segern

Dettmanns gäng smög sig ändå närmare och när Sasu Salin sänkte en trea halvvägs in i den fjärde perioden var Finland förbi.

Salin var en av förgrundsfigurerna när Finland tog sin fjärde seger i basket-EM. Till slut blev det en hemmaseger med 83–79.

– Efter de tidigare resultaten hade vi säkert redan nästa match i tankarna, men ville givetvis vinna ändå. Lyckligtvis kunde vi gräva fram en vändning, säger Salin till Yle.

Finska basketfans.
Stämningen i Helsingforsarenan har varit elektrisk. Finska basketfans. Bild: All Over Press Finlands herrlandslag i basket

"Kunde inte slutat bättre"

Efter publikfesterna i Helsingfors väntar nu slutspel i Istanbul för Finlands del. På lördag är det vinn eller försvinn i åttondelsfinalen mot Italien.

– Det har varit fantastiska matcher här och det kunde inte ha slutat bättre. Det är skönt att vinna så här. Vi behåller vårt självförtroende, säger Salin.

Finland föll två gånger om mot Italien inför EM och har överlag haft svårt mot just det motståndet.

– Det blir en tajt match. Nu får vi några dagar på oss att slicka såren och få alla spelare redo, säger Salin.

Resultat:

Finland–Island 83–79 (42–40)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport