Hoppa till huvudinnehåll

Finland tog andra kvalsegern i svit – men imponerade inte

Finland vann över Kosovo med 1-0.
Teemu Pukkis tionde landslagsmål gav tre poäng Finland vann över Kosovo med 1-0. Bild: All Over Press Finlands herrlandslag i fotboll

Finlands fotbollslandslag har en lång väg att gå innan man är redo att utmana Europas toppnationer. Finland tog sin andra seger i svit i VM-kvalet genom att besegra Kosovo med 1–0 men spelmässigt var insatsen långtifrån en fullträff.

Matchen var ett sömnpiller och såg länge ut att sluta 0–0. Båda lagen försvarade sig disciplinerat och framför allt Finland rullade bollen främst mellan mittbackarna och innermittfältaren Tim Sparv.

Teemu Pukki var arkitekten bakom segermålet. Pukki fintade sig förbi två motståndare och gav ett inlägg mot Kasper Hämäläinen i den 83:e minuten. Hemmalagets målvakt räddade Hämäläinens nick men Pukki var först på returen och gjorde inget misstag.

– Det var inte den vackraste av matcher. Men vi vann och det känns fint, säger Pukki till Yle.

Många förändringar i startelvan

Finlands chefstränare Markku Kanerva var tvungen att göra hela sex förändringar i startelvan jämfört med uppställningen i segern över Island i lördags. Joona Toivio, Juhani Ojala, Alexander Ring var skadade, medan Jere Uronen var avstängd. Perparim Hetemaj vill i sin tur inte spela mot Kosovo på grund av sina kosovoalbanska rötter.

På grund av avbräcken fick Fredrik Jensen och Albin Granlund spela från start för första gången i en kvalmatch. Jensen var tvungen att kliva av planen tio minuter in på andra halvleken på grund av en skada. Han ersattes av Jarofostrade Simon Skrabb.

– Benet blev i kläm i en tacklingssituation. Den är oerhört styv nu. Vi får se hur det står till i morgon, säger Jensen.

Granlund: En dröm som besannades

Albin Granlund spelade däremot 90 minuter och gjorde inga större misstag.

– Det var otroligt roligt att få spela. Fantastiskt att få vara med och vinna. Jag är nöjd med min insats. Vi försvarade oss bra som lag. Vi kunde ha skapat fler målchanser men en seger är en seger, säger Granlund.

Inför VM-kvalmatcherna mot Island och Kosovo hade Granlund endast medverkat i en landskamp. Nu spelade han i två inom loppet av fyra dagar.

– En dröm blev verklighet. Att som en lite äldre spelare få spela i kvalmatcher, det är fantastiskt.

Finland avslutar VM-kvalet med en bortamatch mot Kroatien och en hemmamatch mot Turkiet i början av oktober.

Läs också