Hoppa till huvudinnehåll

Gasledningen i Finska viken upprör ryska miljöorganisationer

En maskin radar stora rör på varandra.
En maskin radar stora rör på varandra. Bild: Yle/Robin Lindberg gasrör hangö

Gasledningen Nord Stream 2 stöter på allt fler problem. Nu drar ryska miljöaktivister projektet inför rätta.

Ryska miljöorganisationer motsätter sig kraftigt att gasledningen Nord Stream 2 dras genom naturskyddsområdet Kurgalskij på Finska vikens södra kust.

Ledningen för rysk gas går genom Östersjön till Tyskland och planeras komma igång år 2020.

– Vi anser att rutten här på rysk mark måste korrigeras eftersom miljökonsekvenserna är så pass allvarliga, säger Aleksej Knizjnikov från ryska WWF.

Projektet Nord Stream 2 presenterades för allmänheten den här veckan i staden Kingisepp. Presentationen ledde till att ryska Greenpeace nu drar projektet inför rätta.

– De lokala myndigheterna gjorde plötsligt en lagändring för att kunna tillåta byggen i ett naturskyddsområde, säger Michail Krejndlin från Greenpeace. Vi kommer att bestrida det här beslutet i domstol.

Fallet kommer upp i rätten en första gång den 19 september.

Mångfalden hotas

Nord Stream ägs av det statliga ryska Gazprom och bolaget menar att projektet inte kommer att ha en ”betydande inverkan” på naturskyddsområdet.

Kurgalskij har en rik natur med 750 landväxter och 250 fågelarter. Många finns med på den ryska rödlistan över hotade arter.

– Kurgalskij är ett Klondyke för biologisk mångfald och ett liknande område får man leta efter länge, påpekar biologen Vladimir Chrabryj som studerar området.

Nord Stream anser att den nuvarande rutten är den miljövänligaste och säkraste.

Bolaget betonar att projektet berör enbart 0,14 procent av landområdet. De två gasrören ska grävas ner i ett omkring 30 meter brett dike.

Pengar avgör

Enligt miljöaktivisterna presenterade bolaget en bristfällig rapport om de miljökonsekvenser som kan drabba området.

– Vi har erbjudit fem andra rutter, men Nord Stream har inte visat något intresse, säger Aleksandr Sutjagin vars miljöorganisation studerar gasrören i Östersjön.

– Gazprom väljer bara den kortaste och billigaste vägen, fortsätter han.

Nord Stream dementerar och betonar att bolaget prioriterar miljöfrågor.

– Vi planerar uppbåda 70 procent av de totala kostnaderna på nio miljarder euro från internationella finansinstitut och redan av den orsaken måste vi välja hållbara miljölösningar, säger Irina Vasiljeva på bolagets Moskvakontor.

Miljöorganisationerna misstänker att ifall Nord Stream tillåts bygga i ett naturskyddsområde följer andra projekt efter.

– Det här berör inte enbart Ryssland, säger Knizjnikov från WWF. Kurgalskij har en internationell status och ifall Gazprom rubbar harmonin där bryter man även mot internationella konventioner.

Läs också