Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors blir hem för Nordeas huvudkontor

Nordea.
Nordeas huvudkontor i Stockholm. Nordea. Bild: Lehtikuva Nordea,banker

Finanskoncernen och Nordens största bank Nordea kommer att flytta sitt huvudkontor från Stockholm till Helsingfors.

Orsaken uppges vara den svenska regeringens förslag om att höja resolutionsavgiften.

Nordea har sedan i våras hotat med att flytta huvudkontoret ifall regeringen väljer att verkställa förslaget om höjd resolutionsavgift.

Regeringen mildrade förslaget i juni, men Nordea har inte kommunicerat huruvida det räcker för att de potentiella flyttplanerna skulle ändras.

Koncernen meddelade i juli att man skjuter upp beslutet om flytt till september, eftersom Danmark och Sverige precis börjat utreda möjligheten att gå med i EU:s bankunion. I egenskap av euroland omfattas Finland redan.

Wahlroos: Viktigt strategiskt steg

Styrelsen fattade beslutet på ett möte under onsdagen.

- Styrelsens beslut att inleda en flytt av moderbolagets säte till Finland är resultatet av sex månaders noggrann utredning, säger styrelseordförande Björn Wahlroos.

- Vi ser flytten som ett viktigt strategiskt steg när det gäller att placera Nordea på jämbördig fot med jämförbara europeiska banker. De jämlika förutsättningar och förutsägbara regelverk som EU:s bankunion kan erbjuda främjar, anser vi, våra kunders, aktieägares och medarbetares intressen.

Helsingfors och Köpenhamn hade på förhand ansetts vara de mest sannolika placeringsorterna för huvudkontoret i fall av en flytt.

För Nordeas kunder innebär flytten inga omedelbara förändringar. Bankens verksamhet fortsätter som förut, enligt ett pressmeddelande från Nordea på onsdag kväll.

Flytten innebär sannolikt att några tiotal personer inom bankens ledning flyttar till Helsingfors. Mängden samfundsskatt som banken betalar i Finland förändras inte.

Kan spara en miljard

Flytten kommer däremot att ha stor betydelse för Nordeas lönsamhet. Banken räknar med att kunna minska sina kostnader med en miljard euro eller mer, i och med lägre avgifter.

- Björn Wahlroos har säkert gjort sina hemläxor. Det har varit lite körigt att vara stor bank i Sverige, konstaterar konsult Stefan Törnqvist, med lång erfarenhet av bankbranschen. Han ser inga större risker i och med Nordeas flytt till Finland.

- Jag är inte alls bekymrad, så länge banken sköts så bra som den sköts nu.

Analytiker Andreas Håkansson på Exane BNP Paribas anser att flytten är väntad.

- Det Nordea vill uppnå med bankunionen i Finland, i och med att Finland är det enda landet i Norden med bankunion, är att slippa hoppandet i regelverk och förslag från myndigheter om nya pålagor. Är man i bankunionen så vet man spelreglerna och det är det som Nordea vill uppnå, säger Håkansson till TT.

Nordea välkomnas

Direktör Anneli Tuominen på Finansinspektionen uppger till FNB att hon är nöjd med att Nordea flyttar huvudkontoret till Finland.

Finansinspektionen har tidigare betonat vikten av att banken i egenskap av en stor aktör på den inhemska bankmarknaden står under EU:s bankövervakning.

Om flytten godkänns av myndigheterna kommer Europeiska centralbanken och Finansinspektionen att övervaka Nordeas verksamhet.

Finansminister Petteri Orpo (Saml.) välkomnar Nordea till Finland på Twitter.

- Ett finskt medlemskap i bankunionen garanterar en stabil affärsmiljö, skrev Orpo.

- Naturligtvis är det här en välkommen nyhet, sade statsminister Juha Sipilä till en skara journalister utanför villa Bjälbo på onsdag kväll.

Bittra reaktioner i Sverige

Nordeas beslut möts av besvikelse och fräna kommentarer i Sverige.

Flytten har setts som en prestigeförlust för Sverige. Efter flytten kommer Finland att vara ett större europeiskt bankland än Sverige.

Beslutet tros också föra med sig politiska konsekvenser. Redan på onsdagen gick oppositionen till attack mot regeringen över sitt misslyckande i förhandlingarna med Nordea.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson tycker beslutet är beklagligt men varnade för att överdriva följderna.

Hon tycker ändå att det sist och slutligen är Nordeas sak att besluta platsen för sitt huvudkontor.

Artikeln uppdaterad kl. 18.47 med Tuominens uttalande och Orpos tweet om flytten.

Artikeln uppdaterad kl. 23.00 med information om reaktionerna i Sverige.