Hoppa till huvudinnehåll

HRT: Om biljettautomaten har gått sönder kan du få köpa biljett på tåget

Tågvagn med biljettförsäljning
Du kan i vissa fall få köpa en biljett på tåget, om det är så att biljettautomaten på stationen har söndrats eller vandaliserats. Tågvagn med biljettförsäljning biljettkontroll

Om biljettautomaten på tågstationen gått sönder finns det andra sätt att införskaffa en biljett. Om den inte fungerar på grund av ofog kan kontrollanterna också sälja biljetter på tåget. Det är ändå ovanligt att biljettautomater på tågstationerna vandaliseras.

Med anledning av att konduktörerna i somras slutade sälja biljetter i lokaltågen har biljettautomater installerats på de stationer där det tidigare saknades.

Alla automater är nu installerade på stationerna, men de har inte fått stå orörda.

Under veckoslutet vandaliserades två av de ny biljettautomaterna i Masaby och Tolls i Kyrkslätt.

Det medförde att flera passagerare inte lyckades köpa en biljett i automaten innan de skulle stiga på tåget.

Vad ska jag som passagerare gör om jag kommer till stationen och märker att automaten är sönder och jag inte kan köpa en biljett?

– Då gäller det att om möjligt beställa biljett på något annat sätt, säger försäljningschef Matias Sarkkinen vid Helsingforsregionens trafik HRT.

Han säger att det till exempel är möjligt att köpa biljett via sin smarttelefon eller ta sig till en R-kiosk eller någon annan försäljningspunkt för att köpa en engångsbiljett.

Utgångspunkten är ju att passagerarna alltid ska ha biljett när de stiger in i ett kollektivt transportmedel― Matias Sarkkinen, försäljningschef, HRT

Sarkkinen poängterar vikten av att ha en biljett.

– Utgångspunkten är ju att passagerarna alltid ska ha biljett när de stiger in i ett kollektivt transportmedel, säger Sarkkinen.

Han säger ändå att i situationer då automaten blivit utsatt för ofog vet kontrollanterna på vilken station automaten finns och har då möjlighet att se mellan fingrarna.

– I den här typen av situationer då automaten har söndrats har kontrollanterna också möjlighet att sälja en biljett på tåget, säger Sarkkinen.

Sarkkinen påpekar ändå att kontrollanterna inte aktivt säljer biljetter, utan kan sälja en kontrollantbiljett endast om en rad särskilda villkor uppfylls.

Automaterna repareras i rask takt

Om automaten på stationen är sönder, berättar Sarkkinen att det finns ett telefonnummer i automaten till HRT:s kundtjänst.

– Vi önskar att passagerarna använder numret och meddelar oss att en automat är sönder, säger han.

Då kan reparationerna inledas så fort som möjligt.

– Ganska fort efter att vi har fått informationen om en söndrad eller vandaliserad automat har den reparerats, säger han.

Helgens ofog hade reparerats och Sarkkinen säger att projektet lyckligtvis inte drog ut på tiden.

Mycket ovanligt med ofog

Enligt Sarkkinen är det mycket ovanligt att biljettautomater på tågstationerna utsätts för ofog.

De äldre automaterna vandaliserades sällan, men han säger att det snarare var frågan om att människor ville bryta sig in i dem.

Av de nya biljettautomaterna som installerats på tågstationerna under hösten har tre varit föremål för vandalism.

Enligt Sarkkinen är det sannolikt samma person som förstörde båda automaterna i Masaby och Tolls.

Men det finns knep för att råda bot på vandalismen.

– Det är möjligt att installera övervakningskameror i de nya automaterna och om ofoget forsätter kan det vara skäl att fundera över att ta i bruk kameror, säger Sarkkinen.

Artikeln uppdaterad klockan 20.30 med ett förtydligande om kontrollantbiljetten.