Hoppa till huvudinnehåll

Inga pengar till Aurorahemmet – istället vill Hangö testa nytt samarbete

Ett rosafärgat trähus i Hangö som heter Aurorahemmet.
Aurorahemmet i Hangö hotas av stängning på grund av brist på pengar. Ett rosafärgat trähus i Hangö som heter Aurorahemmet. Bild: Marica Hildén / Yle aurorahemmet

Hangö stad kan inte bevilja mer ekonomiska bidrag till stiftelsen för Aurorahemmet. Staden är i stället intresserad av ett nytt slags samarbete med Aurora.

Aurorahemmet är i akut ekonomisk knipa och hotas av stängning.

Stiftelsen som driver hemmet har därför bett att Hangö stad understöder verksamheten med 80 000 euro.

Stadsstyrelsen bad i slutet av juni att grundtrygghetsnämnden utreder frågan.

Mot lagen

Staden har tidigare understött Aurorahemmet ekonomiskt.

Eftersom det är lagstridigt för kommuner att understöda en privat aktör avslutade Hangö stad sitt månatliga understöd i slutet av år 2016.

Hangö har inte heller behov av att köpa tjänster av Aurorahemmet.

Kostar för mycket

Det bor i dag elva klienter på Aurorahemmet.

Grundtrygghetsdirektören Elisabeth Kajander betonar att staden gärna vill ha Aurora kvar. Men kostnaderna för verksamheten är för höga.

närbild på kvinna
Elisabeth Kajander. närbild på kvinna Bild: Yle/Monica Slotte Hangö,elisabeth kajander

Kajander och äldreomsorgschefen Leena Hytti har därför gjort upp ett förslag till hur Hangö stad och stiftelsen för Aurorahemmet kunde samarbeta.

Leena hytti
Leena Hytti. Leena hytti Bild: Yle/Minna Almark leena hytti

Förslaget går ut på att Aurorahemmets personal kunde vara på jobb under dagtid medan hemvårdens personal vid behov kunde göra hembesök under kvällar och nätter.

Pilotprojekt

Det handlar om en ny modell som skulle vara till för klienter som i princip kan bo hemma, men som är beroende av att det finns andra människor och tillgänglig personal.

Kajander skulle gärna se att staden och Aurorahemmet genomför det här nya samarbetet som ett pilotprojekt inför social- och hälsovårdsreformen.

Hon betonar att det är viktig att ha fungerande koncept som bär sig eftersom landskapen inte tar över verksamhet som inte bär sig.

Stadsstyrelsen har sista ordet

Hangö grundtrygghetsnämnd beslutade på onsdagen (6.9) i enlighet med Kajanders förslag att Hangö stad inte beviljar stödet till Aurorahemmet.

Frågan går nu tillbaka till stadsstyrelsen som ska behandla frågan i slutet av september.

Läs mera:

Vårdhem i Hangö utan pengar - hotar stänga om staden inte stöder

Ett litet äldreboende i Hangö har ekonomiska problem och önskar därför att staden skjuter till pengar. Det lönar sig för staden, anser stiftelsen som äger boendet.

Läs också