Hoppa till huvudinnehåll

Klart för EM-åttondel: Finland möter Italien

Filippo Baldi Rossi.
Filippo Baldi Rossi och hans lagkamraret ställs mot Finland på lördag. Filippo Baldi Rossi. Bild: All Over Press Filippo Baldi Rossi

Det blev riktigt dramatiskt i basket-EM. Italien gjorde ändå jobbet och slog Georgien. Belöningen? En åttondelsfinal mot Finland.

Inför kvällens gruppspelsmöte mellan Italien och Georgien var förutsättningarna enkla. Vinnaren i matchen skulle bli trea i grupp B – och samtidigt få möta Finland i EM-åttondelsfinalen i Istanbul på lördag.

Det betydligt tyngre meriterade italienska laget tryckte gasen i botten och vann den första perioden med hela 27–10. Efter det var den georgiska uppförsbacken brant.

I den fjärde perioden kom Georgien tillbaka starkt och man var till och med förbi i ett skede, men till slut vann Italien med 71–69 och säkrade tredjeplatsen i grupp B. Därmed får man ta sig an Finland, som spelar en betydelselös sista gruppspelsmatch mot Island i kväll, på lördag.

Dyster finländsk statistik

Italien har inte haft något perfekt gruppspel i Tel Aviv. Mot gruppettan Litauen blev det stryk med fem poäng och mot tvåan Tyskland blev det tysk seger med sex pinnars marginal.

Italien har åkt ut i kvartsfinalen i de två senaste EM-slutspelen – båda gångerna mot Litauen. 2013 fick Finland storstryk mot italienarna i gruppspelet. För två år sedan möttes lagen inte.

I uppladdningen till det pågående slutspelet möttes lagen däremot två gånger. I båda dusterna avgick Italien med segern. I den första matchen blev det 78–64 och i den andra 75–70.

Resultat:


Georgien–Italien 69–71 (30–38)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport