Hoppa till huvudinnehåll

Missnöje i Sundom efter vindkraftsaffär: "känns sorgligt att möllan fortsätter snurra"

Vindmöllan i Sundom.
Vindmöllan i Sundom. Vindmöllan i Sundom. Bild: Yle/Joni Kyheröinen wasa wind

Alla är inte glada över att vindkraftverket i Sundom i Vasa har fått en ny ägare som planerar att hålla igång det. Bullret från testmöllan har debatterats i åratal, särskilt med tanke på planeringen av området Björsberget. Sorgligt, säger man från områdeskommittén.

På måndagen blev det klart att det nygrundade företaget Mervento Power Technology & Engineering köpt upp vindmöllan i Sundom. Merventos konkursbo sålde tidigare i år också sin teknologi till samma bolag.

- För teknologins del är den här vindmöllan i Sundom viktig som referens. Det är viktigt att visa för nya kunder att teknologin fungerar, konstaterade vd:n Ingmar Sjöblad efter att affären var klar.

Men för det planerade bostadsområdet Björsberget i Sundom är det här inte goda nyheter, anser Marit Nilsson-Väre som är ordförande för Sundom områdeskommitté.

- Det känns sorgligt om den fortsätter att snurra. Det är klart att ljudet från möllan påverkar det nya bostadsområdet och från områdeskommitténs sida skulle vi ha önskat att slutresultatet skulle ha varit ett annat.

Bullernivån nära gränsvärdet

Bullermätningar har tidigare gjorts i befintliga hus på ungefär 1,2 kilometers avstånd från vindmöllan och bullret når nästan upp till gränsvärdet på 30 decibel.

På det nya området skulle hus kunna byggas så nära som 800 meter från möllan.

- Vi har ganska gamla mätningsresultat, men det är meningen att vi ska få nya. Men även om vi får färska mätningsresultat så betyder det i praktiken att vi inte kan gå vidare med området så som det ser ut i dagens läge, konstaterar miljödirektören Christer Hangelin vid Vasa stad.

- Om vi kunde få ner nivåerna från möllan lite så skulle det vara lättare, men får se om det lyckas eller inte.

Svårt att få folk att flytta till området

Enligt Nilsson-Väre är området i Björsberget vackert och passar utmärkt som bostadsområde.

- Men det är klart att om man i dag konstaterar att vindmöllan stör och det kommer att fortsätta minst med samma effekt, då finns det ingen möjlighet att få människor att flytta dit.

Tror du att bostadsområdet kan förverkligas så länge som möllan står där den står?

- Absolut, man måste bara finna lösningar och med tanke på bullret så måste det bara åtgärdas.