Hoppa till huvudinnehåll

Nu finns alla de nyaste studentproven i Abimix - men inte alla ljud- och videofiler

Eleverna i Vasa övningsskolas gymnasium testade det elektroniska studentprovet i modersmål.
Eleverna i Vasa övningsskolas gymnasium testade det elektroniska studentprovet i modersmål. Bild: Yle/Joni Kyheröinen elektroniska studentskrivningar

Höstens studentskrivningar börjar nästa vecka, och tusentals abiturienter pluggar på för att göra väl ifrån sig. På Abimix hittar du tidigare års studentskrivningar att öva på.

- Den här hösten har vi matat in de nya elektroniska studentproven från våren 2017, berättar producent Nicolina Zilliacus-Korsström. Vi har också matat in möjligast många hörförståelsefiler.

Studentexamensnämndens tillstånd gäller helt enkelt inte Yles sidor. Därför fattas praktiskt taget allt video och audiomaterial ur de elektroniska proven.― Nicolina Zilliacus-Korsström, producent för Vetamix

Flera skolor har vänt sig till Vetamix för att få de digitala studentproven publicerade också på svenska. Zilliacus-Korsström förklarar varför proven trots allt inte kan publiceras riktigt i sin helhet.

- När det gäller de elektroniska proven finns det tyvärr ändå vissa upphovsrättsliga problem. Eftersom Studentexamensnämnden har speciallov att använda nästan vilket video- och audiomaterial som helst i proven, kan Yle tyvärr inte alltid publicera de filerna av upphovsrättsliga skäl.

Nicolina Zilliacus-Korsström
Nicolina Zilliacus-Korsström är producent för Vetamix. Nicolina Zilliacus-Korsström Bild: Jyrki Valkama / Yle nicolina zilliacus-korsström

- Studentexamensnämndens tillstånd gäller helt enkelt inte Yles sidor. Därför fattas praktiskt taget allt video och audiomaterial ur de elektroniska proven.

Zilliacus-Korsström säger att materialet i vissa fall ändå går att hitta på egen hand.

- Vi beklagar det här, men kan inte göra så mycket annat än lägga ut källan, då när vi vet den, så att var och en själv kan försöka leta upp klippet, säger Nicolina Zilliacus-Korsström.

Vi kommer naturligtvis att fortsätta att diskutera det här problemet både med våra finska kolleger på Abitreenit och med Studentexamensnämnden, för att se om vi kan hitta en lösning på detta i framtiden.― Nicolina Zilliacus-Korsström, producent för Vetamix

Kommer Svenska Yle i framtiden att kunna publicera proven med allt material som ingår?

- Vi kommer naturligtvis att fortsätta att diskutera det här problemet både med våra finska kolleger på Abitreenit och med Studentexamensnämnden, för att se om vi kan hitta en lösning på detta i framtiden.

Abimix-tjänsten kommer att utvecklas under hösten för att ännu bättre motsvara abiturienternas behov.

- Den här hösten kommer man också att kunna börja öva på studentproven direkt på Abimix-sidan tack vare en ny teknisk lösning. Till en början gäller det här endast vissa prov men med tiden hoppas vi att det ska gälla alla prov från 2014 framåt, säger Zilliacus-Korsström.

 • FC Inter besegrade JJK – HIFK:s aktier stärktes i bottenstriden

  1–3 mot Inter innebär att JJK är tre poäng efter HIFK.

  JJK ligger allt sämre till i botten av fotbollsligan. Måndagens 1–3-förlust hemma i Jyväskylä mot Inter innebär att laget fortfarande ligger tre poäng efter nästjumbon HIFK och hotas av direkt degradering vid säsongslutet.

 • Brist på is i Lovisa

  LJK drömmer om en ny andra ishall.

  Nu tas de första stapplande stegen för en ny andra ishall i Lovisa. LJK hade projektet på agendan vid sitt möte på måndag och på tisdag presenterar föreningen sina planer för fritidsnämnden.

 • Sverige och Finland bäst på börsen i 50 år

  Bäst på värdeökning och utdelning.

  Sverige och Finland toppar börsutvecklingen i världen under de senaste 50 åren. Det sammanlagda värdet av utdelning och börskurser är klart bättre än i övriga länder där man kunnat mäta aktieutvecklingen under lika lång tid.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Vetamix

Nyligen publicerat - Vetamix