Hoppa till huvudinnehåll

Nu växlar Karin Storbacka från elitsatsning till att njuta av löpning

Karin Storbacka småler mot kameran, 2017.
Karin Storbackas sista sommar med full satsning har varit motig, men medaljer på FM blev det i alla fall. Karin Storbacka småler mot kameran, 2017. Bild: Yle Karin Storbacka

Vi har blivit vana att se henne spurta till seger i Sverigekampen. Eller ta medaljer av alla valörer i Kalevaspelen. Eller vinna FM-guld i stafett med IK Falken. Och så har vi tyvärr år efter år lidit med Karin Storbacka då gräsallergin igen har satt käppar i hjulen.

30 år han hon redat hunnit bli, Karin Storbacka, som Svenskfinland för första gången kunde stifta bekantskap med på Stafettkarnevalen för cirka 20 år sedan. Nu på hösten 2017 lägger IK Falken-löparen spikskorna på naftalin – åtminstone då det gäller full satsning. Löpningen, den finns alltid kvar.

För hela Finlands friidrottspublik blev hon känd senast då hon vann 400 meter på Kalevaspelen år 2008. Följande år tog hon guld både på 400 och 800 meter.

Sitt enda guld på 1500 meter vann Karin 2011. Sammanlagt åtta gånger har hon gjort segergesten på Kalevaspelen: förutom mästerskapet på 1500 har hon två guld på 400 meter (2008, -09) och fem på 800 meter (2009, -11, -12,-14 och 2015).

Mångsidigheten understryks av bronset på 3000 m i år och den totala medaljmängden på FM-nivå fullbordas av alla stafettframgångar med IK Falken. I sommar blev det fjärde raka mästerskapet på paraddistansen 4 x 800 meter.

Segrarna i Sverigekampen var delikatesser som smakar än idag

I Turin år 2009 tog sig Karin till semifinalen på 800 meter i inomhus-EM. Övriga stortävlingar på seniornivå har det inte blivit för Karin. Ändå har Finland-skjortan betytt oerhört mycket för Pedersöre-damen.

Första landslagsuppdraget var att ingå i kvartetten för 4 x 400 meter i det som då hette Europa Cupen år 2007 på Karlsplan i Vasa.

På samma bekanta arena avslutade Karin landslagskarriären under midsommarhelgen 2017. Då sprang hon 3000 meter i lag-EM, som den forna Europa cupen idag heter.

Kamperna mot Sverige är ändå de käraste landslagsuppdragen för Karin. Fyra individuella segrar på 800 och 1500 meter blev det mellan 2009 och 2012, två på bägge sträckorna.

Speciellt landskampen i Helsingfors 2011 var oförglömlig för Karin: hon spurtade till seger både på 800 och 1500 meter inför en hänförd hemmapublik..

I år vad det meningen att Karin skulle springa 5000 meter, men en ihärdig flunssa följd av reflux-problem slog planen i kras.

Utan sommarens hälsoproblem skulle Karin alltså ha löpt 400, 800, 1500 och 5000 meter i Sverigekampen – det om något visar vilken mångsidig löpartalang hon är.

Karin Storbacka vinkar till publiken, lag-EM 2017.
Lag-EM 2017 blev Karins sista landslagsuppgift. Karin Storbacka vinkar till publiken, lag-EM 2017. Bild: Yle Karin Storbacka

”Om det inte varit gräsallergi så hade det varit något annat”

Gräsallergin har genom hela Karins karriär satt krokben för henne under utomhussäsongen. Gång på gång har hon varit i ypperlig form inför sommaren, men sedan har Finlands natur vaknat till liv och det har åtminstone delvis betytt go’natt för Karins drömmar om en kanonsäsong.

Hon vill ändå inte spekulera allt för mycket i vad som hade varit möjligt utan allergin. I och med att den är en del av henne så är det onödigt.

Dessutom säger Karin med eftertryck att hon ju fått idrotta alla dessa år utan några större skadeproblem. Vem vet, kanske allergins bromsande effekt har skonat kroppen från frakturer och överbelastning?

Magister Storbacka vill jobba för att idrott skall inkludera

När Karin Storbacka i och med den nu avslutade friidrottssäsongen sätter punkt för sin fulla satsning på löpning, så tar hon inte steget ut i det okända.

Karin är politices magister från Åbo Akademi och har redan en tid jobbat för fullt. Faktum är att hon rentav har två jobb för tillfället.

Projektet "Lärstigen" gör hon för kommunerna Jakobstad, Kronoby, Larsmo, Nykarleby och Pedersöre. Målet är att utveckla småbarnspedagogiken i regionen utifrån den nya lagen om småbarnspedagogik.

Det andra arbetet är direkt kopplat till idrott. Karin leder projektet för ”Trygga relationer inom idrott” på Folkhälsans förbund – ett projekt som hon verkligen brinner för.

Det handlar om att utbilda, stöda och uppmuntra förbund och idrottsföreningar till att förebygga mobbning och erbjuda en inkluderande gemenskap.

”Jag har aldrig sagt att jag skall sluta löpa”

Banlopp på 5000 och 10000 meter. Halvmaraton och minst ett maraton – allt sådant har Karin löst inplanerat i framtiden som löparpensionär.

Hon har med andra ord inga planer på att sluta löpa, men i framtiden skall huvudsaken vara att njuta av att sno på sig löparskorna.

Jakten på placeringar, sekunder och medaljer är däremot slut – och dessutom utan någon större känslostorm.

För vill ni se en idrottare i balans med sig själv och sina val, så se på Karin Storbacka.

Karin Storbacka i Sportmagasinet onsdagen 6.9.2017. Yle Fem och Arenan.