Hoppa till huvudinnehåll

Sandvik inleder gruvmaskinsproduktion i Sydafrika

Sandvik i Åbo
En gruvmaskin som producerats i Åbo. Sandvik i Åbo Bild: Yle/ Samuli Holopainen sandvik i åbo

Industrikoncernen Sandvik öppnar en produktionsenhet i Sydafrika för att möta den växande efterfrågan på gruvmaskiner.

I samband med öppningen lanserar företaget en ny gruvlastare för den sydafrikanska marknaden. Lastaren är utvecklad av Åbofabriken.

Mats Eriksson, produktområdeschef för bolagets internationella produktion, säger att produktion på plats i Sydafrika stöder företagets försäljning i landet.

- Kunderna får sina maskiner snabbare, då fraktsträckan förkortas. Dessutom vill vi vara närmare kunderna, så att vi snabbare kan reagera på deras behov, säger han i ett pressmeddelande.

Företaget menar att Åbofabriken stöder produktionen i Sydafrika. Planeringen och utvecklingen av maskinerna sker i Åbo. Produktionschef Ville Laine menar att den sydafrikanska produktionen inte inverkar negativt på Åbofabriken.

- Produktionsenheten där behöver stöd av Åbofabriken på alla nivåer. Arbetssäkerhetsnivån, de internationella standarderna och tillverkningsprocesserna som utvecklats i Åbo ska också tas till Sydafrika.

Företagskoncernen Sandvik tillverkar gruvlastare och dumpers för en internationell marknad och har sedan tidigare en fabrik i Kina.

I Finland sysselsätter koncernen ungefär 1 900 personer, varav 600 i Åbo. Tidigare i år fördubblade Åbofabriken sin produktionskapacitet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland