Hoppa till huvudinnehåll

Språka mera på dagis - Vörå satsar på finska för de små

Barn leker med lego
Arkivbild. Barn leker med lego Bild: Mostphotos småbarnsfostran,kreativitet,inlärningsprocess,leksaker,förskolan,lek (barnlek),barn (familjemedlemmar),legobitar,child,dagis

I Vörå vill man att de svenskspråkiga barnen redan på dagis ska komma i kontakt med finska. I våras beviljades man 30 000 euro för projektet "språka mera" för att man ska kunna satsa på finskan. Nu är projektet i full gång.

Femåringarna på Tallkottens daghem har morgonsamling och går igenom vilken veckodag det är, vilken månad och vilken årstid. Barnen lär sig på samma gång vad veckodagen och årstiden heter på finska. Sen är det dags för några sånger, både på finska och svenska.

Nelly Ståhlberg, Minnéa Holm, Lina Nykvist, Mirella Nyman, Victor Suni, Ville Andersson, Olivia Lönnqvist och Vincent Stolpe tycker att finska är lätt och roligt precis som att leka med dockor och att gunga på gården är roligt. På gården talar de svenska.

Rut Andersson dansar med barnen i gruppen Bikupan.
Rut Andersson leder morgonsamling med barn på Tallkotten. Rut Andersson dansar med barnen i gruppen Bikupan. Bild: Yle/Anna Ruda Dagisbarn,tallkottens daghem i vörå

På daghemmet Tallkotten fanns förra året en tvåspråkig avdelning, Hämähäkki, en del av barnen i gruppen Bikupan har lärt sig finska där.

- Varje vecka har vi ett ord på finska som vi lär oss och som har något att göra med det som finns runt omkring oss. Den här veckan har vi pratat om hösten och då har vi haft ordet syksy, säger Rut Andersson som är ansvarig för Bikupan.

Finska naturligt

Andersson berättar att de läser sagor på finska för de barn som var i Hämähäkki-gruppen förra året. Med alla barn i gruppen försöker man få in lite finska på ett naturligt sätt.

- Till exempel vid maten säger vi alltid både på finska och svenska, olkaa hyvä och kiitos ruuasta.

Nelly Ståhlberg, Minnéa Holm, Lina Nykvist, Mirella Nyman, Victor Suni, Ville Andersson, Olivia Lönnqvist och Vincent Stolpe
Nelly Ståhlberg, Minnéa Holm, Lina Nykvist, Mirella Nyman, Victor Suni, Ville Andersson, Olivia Lönnqvist och Vincent Stolpe. Nelly Ståhlberg, Minnéa Holm, Lina Nykvist, Mirella Nyman, Victor Suni, Ville Andersson, Olivia Lönnqvist och Vincent Stolpe Bild: Yle/Anna Ruda Minnéa Holm

I Bikupan finns inte bara finska och svenska. Barnen lär stödtecken på teckenspråk och flera av barnen är utländska och har andra modersmål.

- Det är naturligt för barnen här att vi talar många språk. Det viktigaste är att man vågar prata finska och det tycker jag vi har lyckats med.

Våga tala

Också personalen tycker enligt Andersson om att tala lite finska med barnen. Men det är inte bara barnen som ska våga tala finska, det gäller också personalen.

- Man vill ju att det som man säger är rätt.

Barnen säger att det är bra att kunna finska om man träffar någon som bara pratar finska. Dessutom tycker de det är roligt att lära sig nya språk.

Daghemstambur med overaller.
Dagisvardag. Daghemstambur med overaller. Bild: Yle/Marie Söderman utekläder

Enligt bildningschef Helena Emaus är lärarna och eleverna positiva till den tidiga språkundervisningen.

Viktigt med starkt modersmål

Emaus konstaterar att det är viktigt att också modersmålet är starkt för att en elev ska kunna ta till sig ett nytt språk.

- Språkkunskaper är bra att ha och det gäller ju alla språk. Hos oss är det ju finska som är viktigast eftersom vår region är ganska svensk.

Personalen efterlyser undervisningsmaterial för de yngsta barnen. Kommunen planerar också att fortbilda personalen så att de ska våga börja tala finska.

Svårt att hitta tvåspråkig personal

Vörå har försökt rekrytera tvåspråkig personal till småbarnspedagogiken, men det har visat sig att det inte är det lättaste.

- Det har varit svårt att få tvåspråkig personal. Vi har förlängt ansökningstiden, men det har inte riktigt hjälpt.

Vörå hade ansökt om mer än de 30 000 euro som kommunen fick i våras. Man har gjort om projektplanen, men pengarna räcker till material och en del fortbildning av personalen.

- När pengarna är slut hoppas vi att det finns nya pengar att ansöka om så att projektet kan fortsätta, säger Emaus.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten