Hoppa till huvudinnehåll

Studentbystiftelsen i Åbo bygger nytt: "Studenterna vill bo i ettor"

Det planerade studentbostadshuset i Åbo.
Studentbostadshuset Tyyssija. Det planerade studentbostadshuset i Åbo. Bild: Sigge Arkkitehdit studentbyn

Studentbystiftelsen i Åbo bygger två nya bostadshus. Största delen av bostäderna kommer vara ettor med egna kök, duschar och toaletter.

Det ena huset, Tyyssija, ska ligga i centrum av studentbyn där studentbystiftelsens kontor finns. Det andra huset, Kylänkulma, uppförs i östra studentbyn bredvid Halisforsen. Tillsammans ska de rymma lägenheter för 550 studerande.

Planerat hus i Studentbyn i Åbo.
Kylänkulma i östra Studentbyn. Planerat hus i Studentbyn i Åbo. Bild: Yle/Fredrik Häggman studentbyn i åbo

Husens design har bestämts genom en arkitekttävling. De rundade formerna speglar skyskrapan Ikituuri som byggdes i studentbyn 2011, men bryter i övrigt av mot trevåningshusen från 60-talet.

- Vi valde ett alternativ som är iögonfallande men som ändå passar in. Vi ville ha något som förbipasserande lägger märke till, berättar Pasi Ahola från Studentbystiftelsen.

Tyyssija ska stå färdigt 2020 och Kylänkulma 2021. Sammanlagt beräknas byggkostnaderna uppgå till 80 miljoner euro.

Tyyssija inifrån.
På innergårdarna ska det finnas utrymme för umgänge. Tyyssija inifrån. Bild: Yle/Fredrik Häggman. studentbyn

Ettor med egna kök, duschar och toaletter

Husen kommer till största delen att bestå av enrummare. Det beror på att efterfrågan på större lägenheter och studentkorridorer har minskat med tiden.

- Bostadsstandarden blir hela tiden lite bättre och det syns i studenternas preferenser. De är redo att betala för en fräsch lägenhet. De äldre bostäderna går mycket sämre åt än de nya eller nyrenoverade, berättar Ahola.

Ettorna kommer att vara i storleksklassen 25 kvadratmeter. Trots att det är fråga om ett nybygge menar Ahola att hyrorna ska vara lägre än på den privata marknaden.

Pasi Ahola.
Pasi Ahola. Pasi Ahola. Bild: Yle/Fredrik Häggman Pasi Ahola

Bekvämligheter viktiga men pris och läge spelar in

De studenter som Yle Åboland talar med är överens om att husen ser fräscha ut enligt skisserna. Lasse Paukkonen och Anton Norrback studerar vid Åbo Akademi, och de tror båda att Studentbystiftelsen gör rätt i att satsa på högre komfort.

- Nuförtiden nöjer sig studerande inte med att till exempel dela toalett. Men om hyrorna blir för höga kan man förstås bli tvungen att pruta på komforten, tror Paukkonen och får stöd av Norrback.

- Jag tror att de flesta tänker så att det bara är en kort period som man studerar, och jag skulle själv kunna tänka mig att dela kök och dusch under en kort tid. Men vissa saker, som egen toalett, är nog ett måste.

Norrback och Paukkonen är eniga om att bostadens bekvämligheter måste vägas mot hyran och läget.

- Läget är väldigt viktigt i en liten stad som Åbo, där alla universitetsbyggnader ligger nära varandra, säger Paukkonen.

Och vad tycker ni då om studentbyns läge?

- Jag tror att många tänker sig att Studentbyn är längre från centrum än det faktiskt är. I Åbo, i jämförelse med till exempel Helsingfors, är avstånden i allmänhet så korta att Åboborna kanske är lite bortskämda, menar Norrback.

Anton Norrback och Lasse Paukkonen.
Anton Norrback och Lasse Paukkonen. Anton Norrback och Lasse Paukkonen. Bild: Yle/Fredrik Häggman Lasse Paukkonen

ÅA-studenten Nils Kåll hör till dem som har valt att bo med rumskompisar hela studietiden och kan också tänka sig att bo i studentkorridor. Han har inga planer på att flytta till en egen lägenhet i den närmaste framtiden, men tycker ändå det är bra att Studentbyn piffas upp.

- Enligt skisserna ser det ju riktigt modernt och fint ut. Husen som står där nu har nog sett sina bästa dagar, så det är bara bra att det kommer något nytt. Det passar ju in med Ikituuri-tornet också.

Nils Kåll.
Nils Kåll. Nils Kåll. Bild: Yle/Fredrik Häggman Nils Kåll