Hoppa till huvudinnehåll

EM lyfter basketintresset: ”Inte sett liknande förut”

Lauri Markkanen.
Lauri Markkanen har varit hemmapublikens stora favorit i Helsingfors. Lauri Markkanen. Bild: All Over Press Lauri Markkanen,Finlands herrlandslag i basket

Basketen har nått ut till det finländska folket. En ny studie visar på en stor intresseökning, skriver Helsingin Sanomat.

Utsålda EM-matcher i Helsingfors, fina tv-siffror och ett framgångsrikt landslag.

Finländarna har hittat basketen under det pågående EM-slutspelet. I en studie som Sponsor Insight har gjort lyfter intresset i taket, skriver Helsingin Sanomat.

I den färska rapporten, där man tittar på finländarnas intresse för olika grenar genom att intervjua 150 finländare som är minst 18 år, säger 32 procent av finländarna att man är väldigt eller ganska intresserade av basket. Motsvarande siffra i vintras låg på 14 procent.

Slog friidrottslandskampen

Den här noteringen gör att basket flåsar fotboll i nacken.

– En så här stor ökning har vi aldrig sett förut. Det är rätt otroligt. Basket ligger lika med fotboll vilket betyder att basket enkelt tar sig in topp-tio i en rankning, säger Sponsor Insights vd Klaus Virkkunen till HS.

Förra helgens tv-sändningar visade också att finländarna tittade på basket i Yles kanaler. I lördags slog basketen friidrottslandskampen med knapp marginal när sändningen nådde drygt 600 000 tittare. Söndagens basketdrama mot Polen nådde också ungefär 600 000 tittare.

Högt snitt på Finlands matcher

I dag meddelade basketförbundet också att man kommer att göra ett plusresultat för EM-arrangemanget. En stor del av det ekonomiska resultatet hängde på publiksiffrorna.

I snitt har nästan 6 000 åskådare sett matcherna i Helsingfors. Under Finlands matcher låg snittet nästan på 12 000.

Något konkret svar på hur stort plusresultat man gör finns inte i nuläget.

De sista gruppspelsmatcherna i Helsingfors spelades i går. Nu flyttar resten av turneringen till Istanbul. Finland möter Italien i åttondelsfinalen på lördag.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport