Hoppa till huvudinnehåll

”Ett minne för livet” – hemmafesten över, nu slängs Finland ner i turkiska grytan

Henrik Dettmann, EM 2017.
Henrik Dettmann har njutit av gruppspelet på hemmaplan. Henrik Dettmann, EM 2017. Bild: Lehtikuva Henrik Dettmann

Kom med, hälsar Finlands chefstränare Henrik Dettmann till de blåvita basketfansen när landslaget nu lämnar Helsingfors bakom sig och tar sikte mot slutspel i Istanbul på lördag kväll.

Helsingforsarenan har kokat under gruppspelet i basket-EM. Fullsatta läktare och fantastisk finländsk framgång har lett till strålande stämning.

Finland radade upp fyra segrar av fem möjliga i gruppspelet. Den sista kampen var den sämsta. Andraplatsen i gruppen var redan säkrad och jumbon Island pressade värdarna in i det sista.

– Utgångsläget inför matchen var svårt. Jag måste vara glad att laget orkade resa till på slutet, säger förbundskaptenen Henrik Dettmann till Yle efter 83–79-segern.

– Visst tänkte alla spelare att helt samma hur det går i matchen, medger 17-poängsskytten Sasu Salin. Då ser spelet ut sådär. Förstås ville vi ändå vinna och som tur kunde vi gräva fram den sista fajten.

Lauri Markkanen, Sasu Salin och Petteri Koponen, EM 2017.
Sasu Salin (nr 9) har hört till Finlands bästa spelare. Lauri Markkanen, Sasu Salin och Petteri Koponen, EM 2017. Bild: Lehtikuva Sasu Salin,Lauri Markkanen

Dettmann riktar ett stort tack till hemmapubliken, som burit fram hans lag. Vi skulle inte vara här utan er, konstaterar chefstränaren ödmjukt.

– Det här har varit en enastående erfarenhet. Det blir ett minne för livet, säger Dettmann enligt FNB.

– En fin vecka, summerar rutinerade Tuukka Kotti. Även om vi varit med om fina turneringar tidigare som i Koper och Bilbao var det här någonting speciellt. Hela Finland var med oss.

"Blir jättespännande"

På torsdag morgon sätter sig landslaget på flyget ner till Istanbul där slutspelet tar vid på lördag. I åttondelsfinalen ställs Finland mot Italien.

– Nu tar vi sikte på nästa äventyr, säger den tidigare Besiktaslotsen Dettmann som känner till den fanatiska turkiska publiken väl.

– Det lönar sig att åka. Istanbul är en fantastisk stad med en fantastisk miljö och kultur. När dessutom världens bästa evenemang pågår där, så med bara, hälsar han fansen.

Tuukka Kotti, EM 2017.
Skotten måste sitta mot italienarna för Tuukka Kotti och gänget. Tuukka Kotti, EM 2017. Bild: Lehtikuva Tuukka Kotti

Av 94 inbördes möten med Italien har Finland endast vunnit nio. Länderna möttes senast i två förberedande matcher inför EM i augusti – Italien vann båda (78–64 och 75–70).

Den senaste sammandrabbningen i mästerskap var i EM i slovenska Koper 2013 då Finland föll med 44–62. Den senaste blåvita segern kom i EM-kvalet 2009.

– Vi ställs igen mot en väldigt tuff basketnation. Träningsmatcherna mot dem var säkert våra bästa, men de saknar betydelse i det här skedet, säger Salin.

– Det blir säkert jättespännande. Som tur har vi nu ett par dagar på oss att få några halvskadade killar i skick igen. Med vår bästa uppställning fixar vi det nog.

Finlands åttondelsfinal mot Italien spelas på lördag med start klockan 18.45. Yle visar matchen med svenskspråkigt referat.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport