Hoppa till huvudinnehåll

Floridabor förbereder sig inför decenniets värsta orkan

Christian familj har mat och vatten för fem dagar.
Christian familj har mat och vatten för fem dagar. Christian familj har mat och vatten för fem dagar. Bild: Christian Sippus/ Yle Florida,Hurricane Irma

Vasabördige Christian Sippus har under sina sexton år i Florida varit med om sju orkaner. För Svenska Yle rapporterar han om förberedelsen inför decenniets värsta orkan.

Orkanen Irma sveper in över de karibiska öarna och lämnar stor förödelse efter sig. Den franska delen av ön Saint Martin som delas av Frankrike och Holland uppges vara så gott som totalförstörd. Sex dödsoffer har hittats på ön.

Christian Sippus utanför sitt hem i Miramar
Christian Sippus har bott sexton år i Florida. Christian Sippus utanför sitt hem i Miramar Bild: Christian Sippus Hurricane Irma,Christian Sippus

I Florida förbereder sig invånarna som bäst på orkanen Irma som väntas nå halvön under veckoslutet. Måndagen var en nationell helgdag och då passade de flesta på att hamstra förnödenheter.

- Vatten och batterier tog slut på en gång och köerna till bensinstationerna sträckte sig runt kvarteren, säger Christian Sippus.

Människor hamstrar inför orkanen Irma i Florida
Invånarna hamstrar förnödenheter. Människor hamstrar inför orkanen Irma i Florida Bild: Christian Sippus Hamstring,Hurricane Irma

Familjen har bunkrat upp

Tillsammans med familjen har de bunkrat upp med mat och vatten för de närmaste dagarna. Men det är inte frågan om några överdrivna mängder.

- Vi har mat och vatten så vi klarar oss i fem dagar.

Christian som upplevt sju orkaner vet precis vad som väntar. Deras hus i orten Miramar 30 kilometer nordväst om Miami är stormsäkrat så inga extra förberedelser krävs. Men utomhus gäller det att plocka bort allt som inte är fastspikat.

- Allting som kan röra på sig flyger iväg. Varenda blomkruka ska lyftas in eftersom de förvandlas till projektiler i stormen.

Christian Sippus hem i Miramar
Christians hus i Miramar är stormsäkrat. Christian Sippus hem i Miramar Bild: Christian Sippus Christian Sippus

Barnen väntar ivrigt på Irma

När orkanen väl drar över gäller det att hålla sig inomhus och vara lugn.

Vägarna gapar tomma i Miramar inför orkanen Irma
Vägarna i Miramar gapar tomma. Vägarna gapar tomma i Miramar inför orkanen Irma Bild: Christian Sippus Hurricane Irma,Miramar

- Visst är jag rädd, speciellt när orkanen nu är en kategori femma. Barnen däremot väntar med spänning på Irma. Vi försöker berätta att det inte är en bra sak och att vi inte vill att den kommer.

På Christian Sippus arbetsplats förbereder kollegerna inför orkanen Irma
Christians kontor är förberett för Irmas framfart. Kontoret håller stängt torsdag och fredag. På Christian Sippus arbetsplats förbereder kollegerna inför orkanen Irma Bild: Christian Sippus Hurricane Irma

Christians kontor håller stängt på torsdag och fredag. Det är oklart när han och kollegerna kan återvända till arbetsplatsen.

- Cheferna har sagt att när det är säkert att gå till jobbet och electriciteten är återställd öppnar de kontoret. Till exempel för nio år sedan när orkanen Wilma härjade var vi utan el i tio dagar.

Torsdagen bjöd på överraskningar

Under torsdagen har familjen Sippus fortsatt med förberedelserna. Men dagen bjöd också på en stor överraskning då en finsk familj vars flyg blev inställt bad om husrum.

- Min frus vän, hennes syster, mamma och mammans väninna kom just från en kryssning och hade bokat hotell i Miami. Nu har flyget blivit avbokat och hotellet vägrar ta emot dem.

Vännerna ringde runt till flera bekanta i Miami men ingen hade möjlighet att ta emot dem.

- Alla bekanta svarade: "tyvärr vi kan inte ta emot er men vi hoppas ni hittar något", säger Katja Saarikoski.

Finländare i Florida handlar mat
Katja Saarikoski, Senja Svanh och Mervi Saarikoski Finländare i Florida handlar mat Bild: Christian Sippus Mervi Saarikoski

Familjen fyller sandsäckar

Myndigheterna i Florida har rekommenderat invånarna att placera sandsäckar vi dörrarna för att hindra luft och vatten för att komma in i husen.

- Staden gav oss fem sandsäckar. Vi drygar ut med sopsäckar som vi fyller från bostadsområdets lekpark, säger Christian Sippus.

Christian Sippus fyller sandsäckar
Christian Sippus fyller sandsäckar från områdets lekpark. Christian Sippus fyller sandsäckar Bild: Christian Sippus Hurricane Irma,Christian Sippus

I butikerna gapar hyllorna fortsättningsvis tomma och alla kassakvitton granskas av vakterna innan man lämnar butiken.

Butikshyllorna gapar tomma i Miramar inför orkanen Irma
Butikshyllorna tomma på mat. Butikshyllorna gapar tomma i Miramar inför orkanen Irma Bild: Christian Sippus Hurricane Irma
Butikskvitton granskas i Miramar
Butiksvakten granskar kassakvitton för att förhindra stöld. Butikskvitton granskas i Miramar Bild: Christian Sippus Hurricane Irma

Vi uppdaterar artikeln i takt med orkanens Irmas framfart.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle