Hoppa till huvudinnehåll

Katalanska politiker åtalas för beslut om folkomröstning om självständighet

Spaniens riksåklagare Jose Manuel Maza förbereder åtal mot katalanska politiker som beslöt om en omstridd folkomröstning om självständighet
Spaniens riksåklagare Jose Manuel Maza förbereder åtal mot katalanska politiker som beslöt om en omstridd folkomröstning om självständighet Spaniens riksåklagare Jose Manuel Maza förbereder åtal mot katalanska politiker som beslöt om en omstridd folkomröstning om självständighet Spanien,Katalonien,Jose Manuel Maza

Spaniens riksåklagare Jose Manuel Maza drar katalanska toppolitiker inför rätta efter Kataloniens beslut att hålla en ny folkomröstning om självständighet den första oktober.

Det omstridda beslutet fattades på onsdagen av Kataloniens parlament på förslag av regionens regering, utan att den spanska regeringen fick sitt ord med i laget.

Maza säger att han förbereder två åtalsskrifter, dels mot ledamöterna i parlamentet och dels mot regeringen.

- Åtalsskrifterna förbereds som bäst, säger Maza.

Han tillägger att katalanska politiker riskerar åtal bland annat för förskingring, olydnad och maktmissbruk.

Rajoy fördömer

Åklagarämbetet har också bett polisen i Katalonien att utreda och förhindra åtgärder som syftar till att hylla eller främja beslutet som anses strida mot grundlagen.

Maza utsågs till riksåklagare av den konservativa premiärministern Marian Rajoy, som fördömde katalanska separatister i skarpa ordalag.

- Katalanska politiker har gjort sig skyldiga till olydnad som inte kan tolereras, säger Rajoy.

Katalanska parlamentsledamöter jublade efter beslutet om folkomröstningen
Katalanska parlamentsledamöter jublade efter beslutet om folkomröstningen Katalanska parlamentsledamöter jublade efter beslutet om folkomröstningen Bild: EPA-EFE/TONI ALBIR Spanien,Katalonien

Premiärministern säger att han kommer att begära att författningsdomstolen ogiltigförklarar det katalanska parlamentets beslut.

Domstolen beslöt redan i vintras att en folkomröstning om självständighet är olaglig utan det spanska parlamentets och regeringen medgivande.

Katalonien struntar i Spanien

Rajoy varnade också alla kommuner i Katalonien för att de har en skyldighet "att stoppa eller paralysera alla försök att förrätta en folkomröstning."

Den katalanska regeringens talesman struntar i hotelserna och försäkrar att folkomröstningen hålls som planerat.

- Vi kommer att göra det oavsett om det är snöigt eller blåsigt, eftersom vi har ett kontrakt med Kataloniens medborgare, säger talesmannen Jordi Turull.

- Det här förändrar inte regeringens planer, vi känner att vi har en skyldighet att försvara våra grundläggande rättigheter, sade Turull.

Källor: AFP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes