Hoppa till huvudinnehåll

Monika Fagerholm vill sluta vara tråkig

Författaren Monika Fagerholm och skådespelaren Sonja Ahlfors
Monika Fagerholm tränar upp sin humor med hjälp av Sonja Ahlfors Författaren Monika Fagerholm och skådespelaren Sonja Ahlfors Bild: Parad Media Monika Fagerholm,Sonja Ahlfors,författare,skådespelare

Monika Fagerholm har en hemlighet som hon nu tänker avslöja: hon vet inte hur man är rolig, och hon lider av det. Trots att hon hållit otaliga föredrag och framträdanden i egenskap av författare, anser hon själv att hon inte vet hur man ska underhålla sin publik.

– Jag tycker att jag kan vara riktigt humoristisk när jag skriver böcker, då stör det mig att jag är så jättetrist när jag ska förmedla det här muntligt. Det är min upplevelse av mig själv, för folk säger åt mig att jag är rolig.

Folk skrattar inte när jag tänker att de ska skratta. Och så är man så där att vad fan, missade ni någonting?

För att råda bot på sitt självupplevda problem har Monika Fagerholm aktivt övat sig på att bli roligare under en veckas tid.

– Jag är rolig när jag är avslappnad, men inte då jag ska anstränga mig. Dessutom har jag en förkärlek för långa utläggningar som blir som föreläsningar och det är inte roligt.

Se när Monica kommer ut ur tråkighets-skåpet:

Man skrattar åt det personliga

Monika Fagerholm tror att man kan vara rolig med vilka ämnen som helst, och hon uppskattar olika sorters humor; allt från Povel Ramel till stand-up.

– Man hinner inte bli rolig på en vecka, men jag har fått många redskap och funderat över det här med humor. Vad är humor egentligen, vad skrattar man åt? Det är ju stora filosofiska frågor. Att vara rolig när man berättar om sig själv är oftast ganska pinsamt och sådant som på något sätt ansluter sig till ens hemligheter. Det finns en sorts närhet i det också.

Sonja Kailassaari, Monika Fagerholm, Sonja Ahlfors och Mårten Svartström
Sonja Kailassaari, Monika Fagerholm, Sonja Ahlfors och Mårten Svartström. Sonja Kailassaari, Monika Fagerholm, Sonja Ahlfors och Mårten Svartström Bild: Parad Media Sonja Kailassaari,Monika Fagerholm,Mårten Svartström,Sonja Ahlfors

Enligt Monika Fagerholm har författare inte nödvändigtvis fallenhet för att uppträda inför publik, eftersom många är introverta. Det kan å andra sidan leda till komiska situationer, som kunde fungera som ståupp-skämt. Helt konkret skulle hon vilja lära sig är att berätta historier ur sitt eget liv så att folk skrattar.

– Folk skrattar inte när jag tänker att de ska skratta. Och så är man så där att vad fan, missade ni någonting? Och sedan börjar man upprepa sig och då är det någon artig som skrattar. Då har man ju förstört allting. Min dröm, som jag verkligen inte har kommit till under den här veckan, så är att man skulle kunna ha någon sorts framställning som på ett ledig och naturligt sätt skulle innehålla vitsar som folk skulle skratta åt.

Tre tips för att bli roligare

– Var personlig. Ta fram det du tycker är roligt och försök inte klistra på en roll som inte är du.

– Bädda för höjdpunkten och tänk på dramaturgin.
Använd t.ex. den klassiska strukturen inom ståuppkomik: litet skratt – litet skratt – stort skratt.

– Var förberedd. Fundera igenom skämtet och öva på förhand.

Källa: Sonja Ahlfors, skådespelare

Se Monika berätta sin evighetslånga vits på Karelia i Ekenäs:

Lyssna på Efter Nio radio lördagen 9.9.2017 kl. 9.03 och hör hur det gick då Monica skulle roa programledarna i studion.

Mer från programmet