Hoppa till huvudinnehåll

Nya tågturer till Raseborg gav taxichaufförerna mera nattarbete

Y-tåget åker från Karis mot Helsingfors en tidig morgon.
Morogntåget strartar klockan 5:33. Y-tåget åker från Karis mot Helsingfors en tidig morgon. Bild: Yle/Veronica Montén Karis,Västnyland,lokaltåg,karis tågstation

Varje vardagsnatt är en av de två taxibilarna i Karis upptagen med att köra VR:s personal mellan Karis och Helsingfors. Övriga kunder behöver ändå inte oroa sig för att bli utan taxi.

I augusti började det tidiga morgontåget och sena kvällståget att trafikera mellan Helsingfors och Karis.

På vardagskvällar anländer det sista tåget till Karis station klockan 00:17. Då finns det alltid en taxibil på stationen redo att köra lokföraren och de två konduktörerna tillbaka till Helsingfors.

Väntar två timmar i Helsingfors

När taxichauffören har lämpat av VR-personalen blir det en par timmar lång paus. Sedan är det dags att köra följande lokförare till morgontåget som avgår från Karis station klockan 5:33.

Om man är riktigt pigg kan man försöka ordna så att man kan köra en taxitur i Helsingfors, säger taxiföretagaren Jan-Henrik Wessman.

- Men det har visat sig att de flesta söker upp en plats där man kan vila sig i bilen. Eller så finns det caféer och servicestationer som är öppna dygnet runt som man kan åka till.

Chaufförerna delar på turen

Det är tio taxibilar i Karis som delar på att skjutsa VR:s personal till och från Helsingfors. Det betyder att varje chaufför kör rutten två till tre gånger i månaden, säger Wessman.

- Om man har kört hela dagen så kan det vara tungt. Men vi har försökt ordna det att så att den som har taxijour tar turen eftersom den inte har så mycket jobb på vardagskvällar.

Taxibilar utanför Fokushuset i Karis.
Två taxibilar kör nattetid i Karisområdet. Taxibilar utanför Fokushuset i Karis. Bild: Yle/Petra Thilman karis taxi

Själv körde Wessman den allra första turen då kvälls- och morgontågen började köra. Efter det har han kört en tur till med VR-personalen.

- I natt lade sig två av dem genast och vila. Med lokföraren diskuterade jag bland annat var det finns öppna parkeringshus i Helsingfors eftersom man kanske vill in med bilen någonstans vintertid. Så att man inte behöver stå och värma den hela natten.

VR ställer till det ibland

VR är en rätt flitig kund hos taxichaufförerna, berättar Jan-Henrik Wessman. Lokförarna behöver ofta skjuts då de lämnar något tåg eller ska flytta tåg från ett ställe till ett annat.

- Om VR strejkar märker vi knappt av det. Men om tåget stannar mellan Ingå och Karis så ställer det till besvär för oss.

Taxibilarna räcker till åt alla

Vardagsnätter är två taxibilar i trafik i Karis. Men även om den ena är upptagen med att köra lokförare mellan Karis och Helsingfors behöver andra kunder inte bli utan taxiskjuts, säger Wessman.

- Det har visat sig att det är ganska lite turer för den bilen som är kvar i Karis. Det är klart att om det blir problem så tar vi hjälp från Ekenäs.

Bokade turer är viktiga

För taxichaufförerna är förmiddagarna överlag den mest hektiska tidpunkten på dygnet. Då ska många kunder köras till sjukhuset, bland annat på dialys. Många taxichaufförer sköter också skolskjutsar.

De förhandsbeställda resorna är viktiga för taxiföretagarna, säger Jan-Henrik Wessman. Speciellt de resor som ersätts av FPA står för en stor del av inkomsterna.

Nya lag skapar gråa hår

I och med den nya taxilagen som ska träda i kraft nästa år är det rätt oklart hur det går med bland annat FPA-resorna.

- Om de faller bort är det osäkert om det längre är lönsamt att köra taxi, säger Wessman.

Överlag är han rätt osäker på hur det kommer att gå i framtiden.

- Mycket är öppet och vi vet inte vart det lutar. Man måste ha korten öppna och se hur det går.

14.9 klockan 12:57. Artikeln har korrigerats. Jan-Henrik Wessman blev felciterad i den ursprungliga texten. Han sade inte att VR mest ställer till besvär. Texten är nu uppdaterad med det korrekta citatet: "Om VR strejkar märker vi knappt av det. Men om tåget stannar mellan Ingå och Karis så ställer det till besvär för oss."

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland