Hoppa till huvudinnehåll

Nybyggen höjer bostadspriser i Närpes

Byggställningar framför ett radhusbygge i Närpes.
Byggställningar framför ett radhusbygge i Närpes. Byggställningar framför ett radhusbygge i Närpes. Bild: Yle/Juho Karlsson byggplats,radhus,Närpes

Bostadssituationen i Närpes är för tillfället ganska bra, men bostadspriserna är relativt höga och det är fortfarande brist på billigt boende.

- Det finns en hel del nya bostäder till salu, som inte går åt av olika orsaker. Hyresbostäder finns det ännu en ganska stor efterfrågan på även om det har lättat lite på sistone, konstaterar vd:n för Närpes bostäder Tommy Nickull.

Höga priser

Närpes bostäder har köpt några nya bostäder och enligt Nickull kan orsaken till att lägenheterna inte går åt vara det höga priset.

- Det är svårt att motivera som investering, priserna är så pass höga. Man måste räkna en eller två gånger för att få det att gå ihop.

- Problemet är att det borde finnas fler billiga bostäder och det går inte att bygga billiga nya bostäder. Det är väl huvudproblemet.

Sancons vd Peter Rosenholm står framför radhusbygget i Närpes.
Peter Rosenholm Sancons vd Peter Rosenholm står framför radhusbygget i Närpes. Bild: Yle/Juho Karlsson sancon,Närpes,byggplats,radhus

Bland andra Sancon har byggt nya radhuslägenheter vid Åkersgränden i Närpes centrum och lägenheterna har gått bra åt. Sju av tio lägenheter har sålts.

3200 euro per kvadrat

Kvadratpriset på Sancons bostäder ligger kring 3 200 euro och enligt vd:n Peter Rosenholm är det klart att priserna är höga då lägenheterna är nya.

- Ser man på hyresbilden så är ju hyror i nya lägenheter högre än i äldre. Har man inte nya lägenheter på orten att välja bland så är det klart att medelpriset på hyrorna ligger lägre än i till exempel Närpes där det finns mycket nya lokaler.

Staden har planer för nya bostadsområden

Trots att det just nu inte finns ett större behov av nya lägenheter så har Närpes stad planer på nya bostadsområden.

I den nya delgeneralplanen för Närpes centrum finns två nya bostadsområden anvisade. Ett i Skarpängen som ligger öster om centrum och ett i Prästön som ligger söder om Öjskogsparken.

- Men målåret är 2030, så det kan ta en stund innan de kommer i användning, konstaterar planläggaren Malin Haka.

- Det är främst egnahemshus och radhus på de här områdena. Höghus byggs endast mitt i centrum.

Fler tomter finns

På Johannesberg bostadsområde finns det också en hel del tomter som inte ännu har kommit till försäljning.

Sancons nybygge vid Åkersgränden är inte riktigt ännu färdigställt, men till årsskiftet borde allting vara klart. Rosenholm tror inte att man börjar på ett nytt projekt i den närmaste framtiden.

- Det är öppet ännu. Vi har inga konkreta planer på att fortsätta rakt av, men finns det intresse och passliga tomter kommer emot, så då måste vi fundera hur vi ställer oss.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten