Hoppa till huvudinnehåll

Polisen vill flytta avvisningsflyg bort från Helsingfors-Vanda: ”Demonstrationerna är en säkerhetsrisk”

Demonstranter vid helsingfors-Vanda flygplats övervakas av poliser.
Demonstranter vid helsingfors-Vanda flygplats övervakas av poliser. Bild: Lehtikuva demonstrationer (samhälleliga händelser),asylpolitik,Helsingfors-Vanda flygplats

Polisen vill flytta avvisningsflygen från Helsingfors-Vanda flygplats till regionala flygplatser. Orsaken är de demonstrationer som uppstår i samband med avvisningarna, som i värsta fall kan påverka säkerheten och den övriga flygtrafiken.

Under natten till torsdag skickades nio afghanska asylsökande som fått ett negativt beslut tillbaka till huvudstaden Kabul från flygplatsen i Villmanstrand.

- Vi ville freda Helsingfors-Vanda flygplats av den orsaken att det har förekommit störningar, motstånd och demonstrationer som försvårar för andra resenärer och till och med påverkar den internationella flygtrafiken. Därför flyttades flyget till Villmanstrand, säger överkommissarie Liisa Lintuluoto, som ansvarar för avvisningar.

"Tryggandet av trafiken tar av polisens resurser"

Enligt Lintuluoto är demonstrationerna en säkerhetsrisk.

- Nog är det en ganska stor säkerhetsrisk med tanke på hur många som demonstrerar. Såklart är rätten att demonstrera helt motiverad, men man måste beakta var demonstrationerna äger rum och ta hänsyn till resenärers och flygtrafikens säkerhet.

- Det tar också mycket av polisens resurser att trygga övrig trafik.

Aktivist: Polisens påståenden om störningar stämmer inte

Bland de som demonstrerat på flygplatsen avvisar man bestämt polisens tal om säkerhetsrisker.

Ambrosius Wollsten, som är aktiv inom nätverken Stop Deportations och Right to live, säger att demonstranterna har följt polisens anvisningar.

- Vi i har inte stört en enda passagerare och inte heller den övriga verksamheten på flygplatsen, så vi tycker det är förvånande att man talar om de här sakerna.

Det handlar om lagliga och fredliga demonstrationer, säger Wollsten.

Beslut fattas från fall till fall

Enligt Lintuluoto har inget beslut om att helt och hållet flytta avvisningsflyg bort från Helsingfors-Vanda fattats. Beslut om varifrån flyget går fattas från fall till fall.

- Vi följer med hur motståndet och demonstrationerna mot avvisningar och läget på Helsingfors-Vanda utvecklas, säger överkommissarie Liisa Lintuluoto.

Antalet avvisningsflyg ökar sannolikt i fortsättningen. I fjol avvisades 17 flygplan med irakier som inte beviljats asyl i Finland.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Heidi Sullströms och Sari Virtanens artikel.

Artikeln kompletterades den 8.9 kl.13:50 med kommentarer av Ambrosius Wollsten.

Läs också