Hoppa till huvudinnehåll

Styckmordet i Jakobstad i rätten - dådet mycket brutalt

Styckmordet i Jakobstad behandlas av Österbottens tingsrätt. På bilden den åtalade kvinnan med försvarsadvokat.
Den åtalade kvinnan med försvarsadvokat i Österbottens tingsrätt på torsdagsförmiddagen. Styckmordet i Jakobstad behandlas av Österbottens tingsrätt. På bilden den åtalade kvinnan med försvarsadvokat. Bild: Yle/Johanna Ventus rättegång,Styckmord,österbottens tingsrätt

På torsdagen inleddes rättegången mot det par som står åtalade för det uppmärksammade styckmordet i Jakobstad. Mannen erkänner att han dödade och styckade offret. Kvinnan nekar till brott.

Många poliser var på plats och känslorna gick heta under rättegångens första dag i Österbottens tingsrätt i Vasa. Stämningen var spänd då rättegången började.

Tomt på de åtalades sida – fullt på offrets

På de åtalades sida är det så gott som tomt. Där sitter förutom de åtalade endast advokaterna. Den åtalade kvinnan bär en svart huvtröja och döljer ansiktet med ett papper då fotograferna kommer in i salen.

Den huvudåtalade i styckmordsrättegången.
Den åtalade mannen lyssnar medan åtalet läses upp. Den huvudåtalade i styckmordsrättegången. rättegång,Styckmord

På åklagarens sida sitter offrets närmaste anhöriga och bakom dem andra släktingar och vänner till offret, den man som miste livet den ödesdigra februarikvällen i Jakobstad.

Längst fram sitter två kvinnor, offrets änka och dotter. De gråter då åtalet läses upp.

Mordhot

På plats i salen finns också ett flertal poliser och väktare. Att de är så många beror på att de åtalade har mordhotats innan rättegången.

Därför transporteras de åtalade också tillbaka till fängelset efter att åtalet blivit offentligt och de deltar sedan via en videolänk. De åtalade har valt att inte bli hörda i rätten.

Upprörda känslor bland de anhöriga

När försvaret har ordet i början av rättegången blir en nära anhörig till offret upprörd. Han presenterar sig som offrets lillebror och frågar domaren om hon inte håller med om att det kan anses som synnerligen rått att använda en motorsåg och knivar för att göra sig av med kroppen.

Domaren ber honom lugna sig och vara tyst om han ska vara kvar i salen. Då den åtalade mannen lämnar salen stiger ovannämnda man upp och kallar honom ett svin och ber honom dra åt helvete.

Offret sköts med egen pistol

I samband med en videorekonstruktion av dråpet och styckningen klarnar detaljerna om vad som egentligen hände i lägenheten på Getbrovägen.

Många detaljer är oklara och de åtalades versioner går isär men vissa saker är klara. De var tre personer som befann sig i lägenheten den sjunde februari, den åtalade mannen och kvinnan och offret.

Kände varandra

Offret bodde i samma hus och de kände alla varandra. Den åtalade mannen och kvinnan har tidigare varit gifta och är fortfarande ett par vid den här tidpunkten. De var alla kraftigt berusade.

I ett skede av kvällen har kvinnan somnat på soffan. Då börjar de två männen gräla och plötsligt dyker en pistol upp.

Det är offret som äger pistolen, men under grälet får den åklagade mannen tag i pistolen. Det är också han som avlossar skottet. Kulan träffar offret i bakhuvudet och han dör omedelbart.

Den åtalade köper sopsäckar och motorsåg

I det här skedet vaknar kvinnan. I förhör har hon berättat hur hon vaknar och upptäcker vad som hänt. Hon berättar att hon fått panik och ropat att de måste ringa efter ambulans.

Den åtalade mannen ska då ha svarat att det är för sent och någon ambulans tillkallas inte. Istället placeras kroppen på balkongen.

Dagen efter går den åtalade mannen till butiken och köper svarta sopsäckar och en motorsåg.

Kvinnan har i förhör berättat att hon medan mannen styckade kroppen befann sig i sovrummet. Där drack hon stora mängder alkohol och försökte förtränga det som hänt.

Gör sig av kroppen

Under natten till torsdagen försöker mannen göra sig av med sopsäckarna innehållande den styckade kroppen. Flera av sopsäckarna slängs i en sopcontainer i närheten av lägenheten.

Under torsdagen väljer mannen ändå att ringa nödcentralen. Han berättar att han känner till ett brott mot liv. Polisen åker till platsern och gör det makabra fyndet i soptunnan. Strax därefter grips de åtalade.

De hittar kroppsdelarna i sopcontainern och mannen och kvinnan grips.

Mannen erkänner dådet, kvinnan nekar till brott

Kvinnan håller fast vid att hon inte deltagit i grälet som ledde till offrets död. Hon säger också att hon inte var med då kroppen styckades.

Den åtalade mannen stöder kvinnan i det här påståendet. Han säger att kvinnan inte kände till dråpet överhuvudtaget. Detta trots att kvinnan själv berättat att hon sett både kroppen och delar av styckningen.

Dessutom finns spår av kvinnans DNA på både motorsågen och den kniv som användes under styckningen. Polisen har också hittat offrets blod på kvinnans jacka.

Ett gräl uppstod

Då det gäller motiv har mannen berättat att grälet började eftersom offret ska ha hotat att förgripa sig på kvinnan medan hon sov. Den åtalade har i förhör berättat att han sköt offret eftersom han hotade döda kvinnan med en kniv.

Den åtalade mannen erkänner alltså att han sköt offret och att han styckade kroppen. Men han erkänner inte mord, utan menar att dådet inte var planerat och skedde i stundens hetta.

Styckmordet i Jakobstad behandlas av Österbottens tingsrätt. På bilden den åtalade kvinnan med försvarsadvokat.
Den åtalade kvinnan med sin försvarsadvokat. Styckmordet i Jakobstad behandlas av Österbottens tingsrätt. På bilden den åtalade kvinnan med försvarsadvokat. Bild: Yle/Jukka Tyni Österbotten,Styckmord,rättegång,österbottens tingsrätt

Rättegången fortsätter på fredag

Mannen står nu åtalad för dråp och brott mot griftefrid. Kvinnan står åtalad för brott med griftefrid.

Offrets anhöriga vill att mannen ska dömas för överlagt mord.

Åklagaren yrkar på minst tio års ovillkorligt fängelse för den åtalade mannen och minst sex månaders villkorligt för den åtalade kvinnan.

Rättegången fortsätter på fredag. Då ska de anhöriga och två vittnen berätta sin version av vad som hänt.

Artikeln är uppdaterad den 7 september klockan 19:47 med detaljer om hur dådet gick till utgående från en videorekonstruktion som visades under rättegången.

Läs också