Hoppa till huvudinnehåll

Styckmordet i Jakobstad: Nu börjar rättegången

Den åtalade kvinnan i Österbottens tingsrätt på torsdagen.
Den åtalade i Österbottens tingsrätt på torsdagen. Den åtalade kvinnan i Österbottens tingsrätt på torsdagen. Bild: Yle/Johanna Ventus Styckmord,österbottens tingsrätt

I februari hittade polisen kroppen av en styckad man i en soptunna i Jakobstad. Nu börjar rättegången mot den misstänkta ortsbon.

I dag, torsdag den 7 september, inleds rättegången mot den 43-åriga man som står åtalad för det uppmärksammade styckmordet i Jakobstad. Yle Österbotten reder ut vad vi vet om fallet så här långt.

Polisen hittar en styckad kropp

Torsdagen den 9 februari åker polisen ut på ett rutinuppdrag till Permo i östra Jakobstad. Något rutinuppdrag blir det inte.

Under kvällen spärras stora delar av området kring Getbrovägen av och lokala transportföretag som sköter sophanteringen i området blir kontaktade av polisen. De får inte tömma soporna.

Polisen spärrade av det här huset på Getbrovägen i Jakobstad. Polisen hittade kroppsdelar tillhörande en man född 1965.
Arkivbild. Polisen spärrade av det här huset på Getbrovägen i Jakobstad. Polisen spärrade av det här huset på Getbrovägen i Jakobstad. Polisen hittade kroppsdelar tillhörande en man född 1965. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Jakobstad,permo
Polisen undersöker terrängen runt mordplatsen på Getbrovägen i Jakobstad med schäferhund
Polisen undersöker terrängen runt mordplatsen på Getbrovägen i Jakobstad med schäferhund Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Jakobstad,mordutredning

Dagen efter kallar polisen till en presskonferens. Där berättar kommissarien Magnus Jakobsson att polisen hittat kroppsdelar i en sopcontainer och att polisen gripit två personer.

Magnus Jakobsson vid polisen i Jakobstad.
Magnus Jakobsson vid polisens presskonferens. Magnus Jakobsson vid polisen i Jakobstad. Bild: YLE/Joni Kyheröinen polisen,Jakobstad,magnus jakobsson

De misstänkta kände offret

Måndagen den 13 februari inleds de första sessionerna i rätten och detaljerna om vad som riktigt hände på Getbrovägen börjar klarna.

Det visar sig att offret är en man från Jakobstad född 1965. Polisen bekräftar också att mannens kropp har blivit styckad.

De misstänkta är en kvinna född 1971 och en man född 1974, också de från Jakobstad. De misstänka är bekanta med offret och har tidigare varit ett gift par. Polisen uttalar sig inte om något motiv i det här skedet.

Det klarnar också att både mannen och kvinnan är bekanta för polisen sedan tidigare. Den misstänkta mannen har tidigare dömts för misshandel med eggvapen.

Också kvinnan är bekant för polisen, men för lindrigare brott. Hon har dömts olika för trafikförseelser.

I det här skedet är brottsrubriceringen mord och brott mot griftefrid. Kvinnan nekar till misstankarna.

Kvinnan sätts på fri fot

I slutet av april fattar Österbottens tingsrätt beslutet att försätta kvinnan på fri fot. Polisens förundersökning visar att det inte finns någon orsak att hålla henne häktad.

Hon har då suttit häktad i en och en halv månad.

Den misstänkta mannen förblir kvar i häktet.

Den misstänkta mannen erkänner

I juli är polisens förundersökning klar. 43-åringen har då erkänt att han dödat offret.

Den misstänkta berättar att han dödat mannen från Jakobstad i en lägenhet i Permo. Lägenheten ska vara den misstänkta kvinnans. Därefter ska han ha styckat kroppen och försökt göra sig av med kroppsdelarna genom att gömma dem i den aktuella sopcontainern.

Fallet går nu vidare till åtalsprövning.

Höghus i Permo, Jakobstad.
Höghus i Permo, Jakobstad. Bild: YLE/Joni Kyheröinen Jakobstad,mord,getbrovägen

Brottsrubriceringen ändras från mord till dråp

I augusti väcks slutligen åtal mot den nu 43-åriga mannen. Även om polisen tidigare undersökte fallet som mord har brottsrubriceringen nu ändrats till dråp. Mannen står också åtalad för brott mot griftefriden.

Det misstänkta kvinnan står enbart åtalad för brott mot griftefriden. Hon bestrider åtalet.

Fallet tas upp i rätten den 7-8 september. Rättegången kommer att hållas i Vasa.

Österbottens tingsrätt.
Österbottens tingsrätt. Bild: Yle/Roger Källman österbottens tingsrätt

Läs också