Hoppa till huvudinnehåll

Fängelset i Åbo tog emot terrormisstänkte Bouanane - personalens och fångens säkerhet ska tryggas

Ett hav av ljus och blommor på Salutorget i Åbo
Ett hav av ljus och blommor på Salutorget i Åbo. Ett hav av ljus och blommor på Salutorget i Åbo Bild: Yle/Lina Frisk Knivdådet i Åbo 2017,Salutorget (Åbo),gravljus

Centralkriminalpolisen har flyttat den huvudmisstänkte gärningsmannen för knivdåden, Abderrahman Bouanane, till fängelset i Starrbacka i Åbo.

Hans flytt blev aktuell efter att han inte längre behövde vård på fängelsjukhuset i Tavastehus.

Vid fängelset i Åbo är man förberedd på allt som flytten medför, säger brottspåföljdschef Esa Suoranta.

- Personalen är utbildad för att märka tecken på radikalisering, men här är det ju fråga om person som nog redan bevisat att han är radikaliserad. Då arbetar vi mer för att kunna säkerställa personalens egen säkerhet och förstås också personens säkerhet. Det är mycket få interner som klassas som högfarliga på egen hand men i de fallen behandlar vi alltid individen enskilt.

Dåd som väcker negativa känslor hos andra fångar innebär alltid en risk

När det gäller brott mot kvinnor och barn och tillvägagångssättet är sådant att det väcker negativa känslor hos de andra fångarna finns det alltid en stor risk, berättar Suoranta. Därför måste man fundera över var fången som placeras och om det finns skäl att hålla honom isolerad.

Åbo fängelse i Starrbacka är en byggnad i rödtegel, omgiven av en vit mur och taggtrådsstängsel.
Starrbackafängelset i Åbo. Åbo fängelse i Starrbacka är en byggnad i rödtegel, omgiven av en vit mur och taggtrådsstängsel. Bild: Yle/Linus Hoffman Starrbacka,starrbacka länsfängelse,fängelse,Åbo fängelse

Vid fängelset i Starrbacka finns det mycket erfarenhet av högriskfångar och personalen är utbildad i de säkerhetsarrangemang den här personen kräver. Om det visar sig att säkerheten inte kan tryggas på annat sätt så tar man i bruk specialarrangemang, säger Suoranta.

- Fängelsedirektören kan då se till att han hålls ifrån andra fångar. Tiderna som fången isoleras kan vara mycket långa, det finns ingen begränsning utan den kan vara tills vidare.

Läs också