Hoppa till huvudinnehåll

Filmrecension: American Made – Tom Cruise, kokain och en amerikansk skamfläck

Barry Seal vid spakarna i sitt plan.
Nästan Top Gun. Och ändå inte. American Made har potential, men lyfter inte. Barry Seal vid spakarna i sitt plan. Bild: � Universal Pictures American Made, Tom Cruise

Det är fräscht av Tom Cruise att vilja göra något annat än agera actionkung - frågan är varför han inte tillåts löpa linan ut i detta verklighetsbaserade drama?

I slutet av 1970-talet harvar piloten Barry Seal (Tom Cruise) på med trygga reguljärflyg från den ena trista platsen till den andra. Efter att en gång i tiden ha varit bäst i klassen har han ohjälpligen stagnerat i en medelsvenssontillvaro med rutiner både hemma och på jobbet.

Han piggar visserligen upp ekonomin genom att smuggla lite cigarrer mellan varven, men häftigare än så blir det inte.

Inte förrän han kontaktas av en CIA-agent som anlitar honom för att leverera vapen till en viss general Noriega i Panama. Och om man nu en gång är i full gång med hemliga uppdrag kan man väl lika gärna smuggla droger i den andra riktningen. Tycker såväl Barry som hans nye kompis Pablo Escobar.

Och har man flyt kan man väl lika gärna utöka verksamheten till att omfatta leveranser till Contras-rebellerna som är på frammarsch i Nicaragua.

Bäddat för trubbel?

Jepp.

Barry Seal omgiven av beväpnade soldater.
Hett om öronen. Barry Seal (Tom Cruise) inser ganska snabbt att det inte är helt omkomplicerat att smuggla vapen och droger. Barry Seal omgiven av beväpnade soldater. Bild: � Universal Pictures American Made, Tom Cruise

Häftigt tema

På ett intrigplan är Gary Spinellis verklighetsbaserade film onekligen hisnande - en spännande historia om ett fascinerande människoöde format av osannolika omständigheter.

Här följer man en privat risktagare som dras in i politiska maktspel och kriminell verksamhet av en kaliber som får det mesta att blekna i jämförelse.

För den som vuxit upp under 1980-talet ter sig det hela stundvis som en tidsresa i expressfart - en resa under vilken välkända namn viner omkring som projektiler; Escobar, Noriega, Ronald Reagan, Oliver North, Iran-Contras.

Frågan är hur det är möljligt att en film som lyfter med idel fylliga element kan landa så platt? Oväntat renons på såväl udd som själ.

Barry Seal utanför sitt flygplan.
. Barry Seal utanför sitt flygplan. Bild: � Universal Pictures American Made, Tom Cruise

En All-American Cruise

Eftersom min recension av The Mummy gav upphov till misstankar om att jag inte uppskattar Tom Cruise vill jag genast komma med ett klargörande: jag uppskattar Tom Cruise.

Mycket.

Har de facto under årtionden fått utstå både spott och spe för mina försök att försvara hans position som Hollywoods självskrivne prins. En skådespelare vars arbete ofta hamnat i skuggan av rollen som scientologernas mest säljande affischnamn, ett stökigt privatliv och stjärnglamouren.

Men denna gång måste jag krypa till korset och medge att det antagligen är just denna air av Hollywood som hindrar honom från att vara trovärdig. Även om han glimmar till i vissa scener av förvirring och ångest så gör filmskaparna inte tillräckligt för att låta honom bryta med bilden av sig själv som den klassiske hjälten - en evigt leende pojke med guldbyxor.

En "All-American" vinnare.

Vilket rimmar illa med rollen som Barry Seal. För hur man än vänder på det så kommer man inte ifrån att Seal var en knarklangare och vapensmugglare av värsta sort. En man vars agerande direkt kan omsättas i döda kroppar på civila gator och blodiga fronter.

CIA-agenten Monty Shafer och Barry Seal poserar i naturen.
Par i brott. Barry Seal tillsammans med CIA-agenten Monty Shafer (Domnhall Gleeson). CIA-agenten Monty Shafer och Barry Seal poserar i naturen. Bild: � Universal Pictures American Made, Domhnall Gleeson, Tom Cruise

Alltför mycket yta

Rent genremässigt är American Made ett glassigt actiondrama som kryddas av verkliga nyhetsbilder, ett häftigt soundtrack, snärtigt tempo och en utstuderad voice over.

Det rappa berättandet antyder ett försök att knyta släktskapsband med skapare som Oliver Stone - men frågan är om det hela inte faller på eget grepp.

Det blir helt enkelt för mycket jargong och för lite tuggmotstånd. Och på tok för mycket yta.

Sexig Cruise i Top Gun- utstyrsel flankerad av sexiga Sarah Wright som hustrun Lucy. Och ett snyggt återskapande av 80-talslooken och ett allmänt lyxlirande på hög nivå.

Även om jag måste medge att det onekligen är effektfullt att visa hur hemmet och ägorna formligen svämmar över av sedlar. Var gömma nästa säck?

Barry och Lucy Seal idkar sex i cockpiten.
Barry och Lucy Seal idkar sex i cockpiten. Bild: � Universal Pictures American Made, Tom Cruise, Sarah Wright

Mellan fakta och fiktion

Stundvis uppstår det sprickor i den slipade Barry Seals yta, men varje gång slätas dessa över av nya häftiga svängar. Man hade gärna sett mer av hans vånda inför insikten om att ingenting är riskfritt. Inte i längden.

Som det nu är får American Made en närmast att vilja rota fram Ted Demmes gamla Blow (2001) ur dvd-hyllan. Inte för att den gjorde något utplånligt intryck, men i minnets skrymslen framstår ändå Johnny Depps tolkning av George Jungs kokaindisiga samröre med Escobar & co som en mera avskräckande historia.

För en ordentlig inblick i Medellínkartellens verksamhet lönar det sig kanske att satsa på en kombo bestående av Blow, American Made och tv-serien Narcos?

Eller så kan man med fördel läsa om verklighetens Jung & Seal istället. När det gäller dem är det trots allt svårt att se att det överhuvudtaget skulle vara möjligt för fiktionen att överträffa verkligheten.