Hoppa till huvudinnehåll

Föredragsmaraton i 24 timmar – följ med evenemanget direkt

Här kan du se forskarnas show! Svenska Yle sänder 24 timmar liveföredrag från Svenska Teaterns stora scen.

Det handlar om Finlands hundraåriga historia ur otaliga perspektiv, från fredag klockan 17.30 fram till i morgon lördag klockan 17.30.

Du kan också chatta om föredragens retoriska kvaliteter och ställa frågor till föredragshållarna. Peter Lüttge håller i chatten:

Chatten är inte längre tillgänglig.

Du hittar också info på på Facebook under @Föredragsmaraton, och på andra sociala medier under hashtaggen #föredragsmaraton.

Det här är hela programmet på Föredragsmaraton 8-9.9

Samlad kunskap

Forskningen och bildningen står i centrum när 58 forskare från olika discipliner berättar om Finlands 100-åriga historia ur en mängd olika synvinklar. Det hela börjar och slutar ändå med en historieprofessor.

Först ut är Henrik Meinander och Nils Erik Villstrand får äran att avsluta. Det gäller för alla att fatta sig kort - femton minuter har var och en på sig.

En bok - en författare
Henrik Meinander håller öppningsföredraget och deltar också i en paneldiskussion om Finlands storkvinnor. En bok - en författare Bild: UR 6158 3008 000

Därför utgår många från en detalj, såsom babylådan eller soffan, men också större skeenden syns i föredragsrubrikerna, såsom Nokias uppgång och fall.

- Man ska vara fokuserad och veta vad man vill ha sagt, säger lingvisten Fred Karlsson.

Han säger sig vara både morgonpigg och nattuggla och vill uttryckligen tala i vargtimmen. Hans föredrag handlar om stereotypier som ofta upplevs på finskt håll gentemot finlandssvenskar.

Maratonet leds av fyra taggade konferencierer, Johanna Koljonen, Wivan Nygård-Fagerudd, Marcus Rosenlund och Axel Åhman. De ska också leda varsin paneldiskussion.

Ett exempel på lördag klockan 14.10 är panelen om litteratur som historieskrivning, med Sirpa Kähkönen, Kjell Westö och Lars Sund.

Sirpa Kähkönen Helsingin kirjamessuilla 2015
Sirpa Kähkönen deltar i en panel om att skriva historiska romaner. Sirpa Kähkönen Helsingin kirjamessuilla 2015 Bild: YLE

Unikt samarbete med Svenska Litteratursällskapet

Nina Edgren-Henrichson vid Svenska Litteratursällskapet var den som kläckte idén till Föredragsmaraton. Det är hon som ansvarar för innehållet och som ska se till att allting klaffar både före och under evenemanget.

Hon är entusiastisk över att kunna lyfta fram en så bred palett av olika ämnen som belyser Finlands historia, det finländska samhället och den finländska kulturen ur olika synvinklar.

- Föredragsmaraton är forskarnas show, vilket känns naturligt eftersom SLS är ett vetenskapligt samfund som jobbar med forskare. Ibland glömmer man kanske bort den enorma kunskap som finns eller så har man svårt att hitta den, tillägger hon.

Under hösten kommer Vetamix att publicera föredragen i separata helheter på webben och programmet Kvanthopp sänder valda delar ur Föredragsmaraton i Yle Vega.

Läs mera:

Föredragsmaraton 8-9 september - här hittar du hela programmet

Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland - här är tidsblocken och listan på alla föredragshållare och paneldeltagare!