Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforsare hyrde ut delar av sin bostad till prostituerade - dömdes för koppleri

Prostituerad
Arkivbild. Prostituerad Bild: Yle sexarbetare

En man hyrde ut ett rum i sin bostad i över ett halvt års tid till flera prostituerade. Helsingfors tingsrätt har nu dömt mannen till 10 månaders villkorligt fängelse för koppleri.

Tingsrätten konstaterar i domen att mannen har hyrt delar av sin lägenhet i Helsingfors till åtminstone fem prostituerade för ett pris på mellan 50 och 100 euro per dygn. Han har också vidareförmedlat prostituerades kontaktuppgifter.

Mannen har enligt domen erkänt uthyrningen och att han har tjänat 1 400 euro på den.

Åtalades för grovt koppleri

Åklagaren väckte åtal för grovt koppleri och enligt åtalet har mannen hyrt ut rummet till åtminstone åtta prostituerade som har verkat där i några veckor i sträck. Enligt åklagaren hade mannen också tjänat närmare 9 000 euro på uthyrningen.

I ett meddelande, som citeras i åklagarens stämningsansökan, har mannen skrivit att han har hyrt ut rummet till åtta flickor.

I ett annat citerat meddelande har mannen skrivit till en intresserad hyresgäst att denne kan tjäna 1 000 euro per dag och att hans andel skulle vara 150 euro eller 1 000 euro för hela veckan och att den tilltänkta hyresgästen kan träffa så många kunder denne klarar av.

Enligt mannen har det som avtalats om i meddelandena inte alltid hållit, det här gäller både hur länge rummet hyrts ut och vilken hyran varit. Enligt honom har hyran för ett dygn inte varit den överenskomna om den prostituerade inte haft några kunder.

Bad prostituerade komma till Finland

Enligt tingsrätten finns det inte bevis för att mannen har strävat efter större ekonomisk vinst än 1 400 euro och att hans agerande har varit särskilt beräknande. Rätten konstaterar ändå att uthyrningen har pågått över ett halvt år, att mannen har bett prostituerade komma till Finland och att han har gjort annonser.

Enligt rätten har de prostituerade agerat frivilligt och de har inte varit underordnade mannen utan har fått lämna bostaden när de vill.

Mannen dömdes förra veckan i tingsrätten till 10 månaders villkorligt fängelse för koppleri. Brottet ägde rum mellan juli 2014 och januari 2015.

Domen har vunnit laga kraft.

Läs också