Hoppa till huvudinnehåll

Italiens tränare: Bra spelare kan man inte stoppa, bara begränsa

Ettore Messina är tränare för Italiens basketherrar.
Ettore Messina är tränare för Italiens basketherrar. Ettore Messina är tränare för Italiens basketherrar. Ettore Messina,Italiens herrlandslag i basket

Den italienska chefstränaren Ettore Messina vet att Finland har två storspelare i form av Petteri Koponen och Lauri Markkanen på parketten i lördagens åttondelsfinal. Bra spelare går inte att stoppa, bara begränsa, säger Messina till Yle.

Finland och Italien drabbar samman klockan 18.45 i Istanbul och i potten finns en kvartsfinalplats.

– Jag förväntar mig en svår och jämn match. Vi möttes före EM och har stor respekt för varandra. Det blir en svår match för bägge lagen, vem vet, det kan till och med avgöras med det sista skottet, undrar Messina i Yles intervju.

På frågan hur italienarna skall stoppa Lauri Markkanen och Petteri Koponen är svaret från Messina både lakoniskt och realistiskt på samma gång.

Lauri Markkanen dunkar.
Lauri Markkanen. Lauri Markkanen dunkar. Bild: Matti Raivio / All Over Press Lauri Markkanen,Europamästerskapet i basket för herrar,Finlands herrlandslag i basket

– När man möter lysande spelare får man hoppas att de sätter stopp för sig själva på ett sätt. Man kan försöka begränsa spelarna och tvinga dem att jobba mer. Det går att bromsa bra spelare, men de går inte att stoppa, menar Messina.

De italienska styrkorna ligger framförallt i kollektivet. I uppladdningen till det pågående slutspelet möttes lagen hela två gånger.

I båda dusterna avgick Italien med segern. I den första matchen blev det 78–64 och i den andra 75–70.

– Vi är ett kortvuxet lag. Precis som Finland förlitar vi oss mycket på vårt distansskytte och varje gång vi lyckas skapa utrymme för vårt skytte genom att röra på bollen har vi lyckats. Ibland blir vårt rörliga spel med bollen lidande och Finland försöker säkert också rubba oss där. Om vårt passningsspel är vasst kan vi klara av deras försvar. Vi är ganska likadana lag, säger Messina.

Finlands åttondelsfinal mot Italien spelas på lördag med start klockan 18.45. Yle visar matchen med svenskspråkigt referat.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport