Hoppa till huvudinnehåll

Kongressen godkände snabb höjning av skuldtak och mer pengar för katastrofhjälp

USA:s president Donald Trump ler.
USA:s president Donald Trump enades om de här frågorna med demokraterna. USA:s president Donald Trump ler. Bild: EPA/Chris Kleponis Donald Trump

Det amerikanska representanthuset har godkänt en tillfällig höjning av skuldtaket och ett krispaket på ungefär 15 miljarder dollar för katastrofhjälp.

Rösterna i representanthuset föll 316-90, vilket innebär att även många republikaner röstade för förslaget som byggde på en överenskommelse mellan president Trump och demokraternas ledare i kongressen.

Klart mer än hälften av republikanerna i representanthuset röstade för förslaget, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Med skuldtaket höjt fram till den 8 december kan den amerikanska regeringen fortsätta låna pengar i tre månader.

Utan överenskommelsen skulle USA:s regering ha hamnat i en finansieringskris i slutet av den här månaden.

Chockade republikaner

Många republikaner var emot förslaget eftersom de ville se en lösning på längre sikt. De motsatte sig att man kopplar krispaketet till en tillfällig höjning av den högsta tillåtna nivån på USA:s statsskuld.

Republikanerna var chockade tidigare i veckan när det visade sig att Trump enats om katastrofhjälpen och skuldtaket med demokraterna.

Krispaketet behövdes eftersom anslagen för katastrofhjälp håller på att ta slut i och med orkanen Harvey som drabbade Texas och Louisiana och orkanen Irma som är på väg mot Florida.

Budgetchef berömmer kongressen

Vita Husets budgetchef Mick Mulvaney berömde i dag kongressens beslut om katastrofhjälp och skuldtak.

- Det var rätt beslut. President Trump är en målmedveten person och just nu vill han se resultat angående orkanen Harvey, orkanen Irma och skattereformen, säger Mulvaney.

Vita huset sade att man under de närmaste månaderna ser fram emot att nå en permanent lösning om finansieringen av statens verksamhet.

Källor: Reuters, AP

Artikeln har uppdaterats: Rubriken ändrades klockan 19.49 från "Trump sluter avtal med demokrater för snabb höjning av skuldtak och mer pengar för katastrofhjälp" till "Kongressen godkände snabb höjning av skuldtak och mer pengar för katastrofhjälp".

Läs också