Hoppa till huvudinnehåll

Leksakssmugglarens förening misstänks för fiffel

Rami Adham i Helsingfors tingsrätt den 20 juni 2017.
Rami Adham Rami Adham i Helsingfors tingsrätt den 20 juni 2017. Bild: Lehtikuva rättegång,domstolar,rami adham

Först samlade Finland-Syrien-samfundet in pengar utan lov, sedan försvann pengarna in på fel konto. Polisen anser att det finns skäl att misstänka att flera olika brott har begåtts.

Finland-Syrien-samfundet blev ursprungligen känt då den så kallade ”leksakssmugglaren från Aleppo”, Rami Adham, förde leksaker till barn i Syrien. Adhman var frontfigur och ordförande för föreningen.

Sedermera har Adham dömts för en rad olika brott, och nu är även föreningen i blåsten.

Rami Adham från Suomi Syyria yhteisö.
Rami "Leksakssmugglaren från Aleppo" Adham i Lojo 2015. Rami Adham från Suomi Syyria yhteisö. Bild: Yle/Minna Almark suomi syyria yhteisö

I polisens förundersökning kring föreningens ekonomi har det framkommit att föreningen samlade in pengar helt utan insamlingstillstånd under 22 månader åren 2014 och 2015.

Efter det fick föreningen ett insamlingstillstånd som gällde i Helsingfors, men insamlingen pågick i hela landet, delvis via internet.

Föreningen samlade in sammanlagt nästan 420 000 euro.

Pengarna slutade på fel konto

Polisen berättar att såväl beslutsfattandet som verksamheten sköttes huvudsakligen av en enda person inom föreningen.

Personen har haft hand om föreningens pengar och misstänks ha fört över ungefär 300 000 euro från föreningens konto till sitt eget.

Den misstänkta säger sig ha skickat pengarna till olika biståndsprojekt i Syrien, men polisen har inte kunnat få den uppgiften bekräftad.

En temabild av ett miniatyrhus vars tak är gjort av femtioeuros sedlar. Över huset ligger en glaskupa.
En temabild av ett miniatyrhus vars tak är gjort av femtioeuros sedlar. Över huset ligger en glaskupa. Bild: All Over Press bostäder,skuldkriser,boende,bostadshus,ekonomi,förmögenhet,egendom,pengar,ägande,byggande,bostadslån,egnahemshus,hushåll

Däremot misstänker polisen att en del av summan har använts till att köpa en liten stuga och en del har flyttats till den misstänktas konto i Turkiet.

Förfalskade underskrifter

Förutom det ekonomiska strulet har det också framkommit oegentligheter i hur Finland-Syrien-samfundet har skötts.

Föreningen har inte fått ihop en lagenlig bokföring. Det finns också misstankar om att underskrifterna på en del av föreningens papper är förfalskade.

Pappren har förts bland annat till Patent- och registerstyrelsen, men de hävdade undertecknarna säger att de inte har skrivit under dokumenten.