Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolans quiz: Ännu en orkan, populäraste partiet i Finland och varför är Obama sur?

Ett kollage med olika nyhetsbilder samt Yle Nyhetsskolans logo.
Ett kollage med olika nyhetsbilder samt Yle Nyhetsskolans logo. Bild: Mirjam Heir nyhetsskolan

Hej på dig nyfikna! Här kommer veckans nyhetsquiz med nya utmaningar för dig. I det här quizet ställer vi frågor om nyheter Svenska Yle rapporterat om under veckan som gått.

För att utmana dig väljer vi nyheter inom olika ämnen. Därför lönar det sig att öva genom att läsa också sådana nyheter som inte handlar om ditt favoritämne.

Orkanen Irma som är den kraftigaste orkanen som uppmätts på över tio år drar över öar i Karibiska havet. Vilken karta visar var Karibiska havet ligger?

Yle publicerade en partimätning i veckan som visar vilka partier som skulle få mest röster om man skulle ordna val i dag. Vilka är de tre största partierna enligt mätningen? I alternativen börjar uppräkningen från största till minsta.

Barack Obama är sur på USA:s president Donald Trump för att han vill skrota programmet Daca. Vad gör Daca?

En ny studie visar att det finns små partiklar av plast i kranvatten. Forskningen gjordes på olika håll i världen och nästan överallt hittade man plast i vattnet. Minst plast fanns i vattnet vi dricker i Europa men var i världen hittades mest plast i kranvattnet?

Legoklossar säljer inte lika bra som förr. Företaget måste spara och därför sparka 1 400 människor. Från vilket land kommer Lego?

Facit - här är nyheterna i quizet

 • Orkanen Irma är en av de kraftigaste orkanerna på över tio år. Vindarna är så kraftiga att stormen klassats som det högst möjliga nummer fem på Saffir–Simpsons orkanskala. Det betyder att vindarna är så kraftiga att tak på hus flyger av och en del hus kan kollapsa. Dessutom kan vattenytan stiga så mycket att folk som bor i låga hus så långt som 15 kilometer från kusten måste evakueras. Det var senast 1992 som en orkan klassades som en femma, det var orkanen Andrew.
 • Yle gjorde en ny partimätning i veckan som visar att Samlingspartiet är det största partiet. De gröna är tvåa och fick det bästa resultatet någonsin i en Yle-mätning. Statsminister Juha Sipiläs parti blev trea. I riksdagsvalet 2015 röstade lite på var femte röstberättigade finländare på Centern men om man skulle ordna val i dag skulle färre än var sjätte röstberättigade rösta på Sipiläs parti. I partimätningen har man frågat nästan två tusen människor om vilket parti de skulle rösta på om det skulle vara riksdagsval nu.
 • En ny studie visar att kranvatten på olika håll i världen innehåll små partiklar av plast. Minst plast fanns i dricksvattnet i Europa och mest hittades i kranvattenprover från USA. Över 94 procent av alla vattenprover som togs i USA innehöll plast. Man tog prover bland annat i den amerikanska kongressen och Trump Tower i New York. Forskare kan inte med säkerhet säga hur de små plastbitarna hamnar i vattnet. Luften är sannolikt en källa, och dit kommer partiklarna från bland annat kläder.
 • Det går dåligt för Lego som tillverkar leksaksklossar. På grund av att firman inte lyckats sälja lika mycket klossar som tidigare år måste man spara. Därför kommer 1400 människor som nu jobbar på Lego att sägas upp. Den danska leksakstillverkaren Lego är större än bolagen som tillverkar Barbie-dockor och My little pony.

Läs också

Nyhetsskolan

 • Fyra lektionstips

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Varning: Lita inte på de här så kallade nyhetssajterna

  Falska nyheter sprids lätt, vi listar falska "mediehus".

  Osanna nyheter har på senare år blivit en stor business och ett sätt att forma politisk opinion. Ändå är det få som med avsikt går på in på sajter för så kallad alternativ media eller lögnmedia. Men det går bra för sajterna tack vare att Facebook möjliggör spridningen av innehållet – det är få som läser mer än rubriken innan de delar artikeln. Här listar vi några sajter som inte är tillförlitliga nyhetskällor.

 • Det här är Yle Nyhetsskolan

  Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

  Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Nyhetsskolan: Dag 1

  Så här kan intro-träffen gå till.

  Glädje och journalistik blandas under den första Yle nyhetsskoldagen av flera under höstens lopp. Eleverna i klass 9E i Grundskolan Norsen får lära sig om allt från vad en nyhet är till vad det betyder att Yle är ett public servicebolag.

 • Yle Nyhetsskolan – hur går det till?

  Här är ett exempel på hur projektet går till i praktiken.

  Upplägget för Yle Nyhetsskolan är flexibelt och anpassas efter varje enskild skolas önskemål. Här presenteras ett exempel på hur projektet kan genomföras, så att man får en uppfattning om de praktiska arrangemangen.

 • Vad är en nyhet?

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Skillnaden mellan nyhetstext och kolumn

  Nyheten ska vara objektiv, kolumnen är till för åsikter.

  Nyhetstexten är neutral medan kolumnen är allt annat än det. I en kolumn kan (och till och med bör) skribenten öppet ta ställning, det vill säga argumentera för en åsikt, säger redaktionschef Jonas Jungar.

 • Webbnyhetens hemlighet

  Kort, koncist och grafiskt tilltalande.

  Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets har knepen.

 • Lätt att fejka en nyhet

  Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

  På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men som inte är det. Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

 • Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

  Svenska Yles Gitte Laurell ger sina bästa tips.

  Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt läser den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och de tips som Svenska Yles some-expert Gitte Laurell här delar med sig.

 • Vilket format ska nyheten ha?

  Följ de här råden och nyheten kommer att se proffsig ut!

  Eftersom Yle Nyhetsskolans material publiceras på Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

 • Nyheter på 30 sekunder

  Tips på hur du filmar ett videoklipp med din telefon.

  Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

 • De fem journalistiska frågorna

  Vad? När? Var? Vem? och Varför?

  Svenska Yles nyhestuppläsare Ida Henriksson berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

 • Nyhetsbildens ABC

  Med några enkla knep blir din nyhetsbild riktigt bra!

  Skärpa, ljus och kameravinklar - läs mer om hur du tar en bra nyhetsbild.

 • En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Intervjun tar fram historierna

  Utrikesredaktör Jessica Stolzmann ger goda råd.

  I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju.

 • "Kontrollera dina källor noggrant"

  Det här är A och O i nyhetsarbetet.

  - Vi hör om nyheter från många olika håll. Sen gäller det att sålla fram det viktigaste och dubbelkolla att det man har hört är sant, säger nyhetschefen Sebastian Dahlström.

 • Journalistens spelregler

  Här diskuteras objektivitet och trovärdighet.

  Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

 • Sommarjobbare - känn dina rättigheter och skyldigheter

  Bra saker för en sommarjobbare att veta!

  Hur gammal måste man vara för att få sommarjobba? Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda? Och vad kan man riktigt sommarjobba med? Det är viktigt att unga arbetstagare vet vad sommarjobb går ut på.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.

Nyligen publicerat - Nyhetsskolan