Hoppa till huvudinnehåll

Orkanen Irma närmar sig Florida

Livräddare i Miami Beach i Florida gör förberedelser inför orkanen Irmas ankomst.
Livräddare i Miami Beach i Florida gör förberedelser inför orkanen Irmas ankomst. Livräddare i Miami Beach i Florida gör förberedelser inför orkanen Irmas ankomst. Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER Florida,USA,Hurricane Irma,Livräddare

Antalet döda stiger efter orkanen Irmas framfart över Karibien. Nu har ovädret dragit vidare mot Kuba och Haiti. Därpå väntar USA där Floridas guvernör Rick Scott uppmanar samtliga invånare i delstaten att göra sig redo för evakuering.

Orkanen har tappat något i styrka på sin väg mot Florida och klassas nu som en orkan av kategori fyra på den femgradiga skalan. Men Irma är fortfarande väldigt kraftig och farlig, varnar orkancentret i USA.

På fredagskvällen finsk tid märktes stormen ännu inte i Lantana i Florida.

- Ännu är det så vacker och vindstilla som en dag i Florida bara kan vara. Men när man ser på tv så måste man ju tro på det, att stormen är på väg, säger Sirpa Aho, ordförande för Finlandshuset, till FNB.

Även om själva stormen ännu inte gick att skönja så märktes det på många andra sätt att den var på väg. Invånarna skyndade sig att få allt klart innan orkanen kommer.

Kokosnötter plockas från palmerna

- Både i Finlandshuset och hemma hos oss har vi speciella orkandörrar och -fönster, som borde klara stormen. Om man inte har sådana så skyddar man dörrar och fönster med skivor.

Det är mycket jobb med att sätta upp och skruva fast dem. Största delen av människorna här svettas med det just nu. Vi har också hjälpt bekanta med att fästa skivor, säger Aho.

En butiksägare skyddar sin butik inför den annalkande orkanen.
En butiksägare i centrala Miami skyddar sin butik inför orkanen Irma. En butiksägare skyddar sin butik inför den annalkande orkanen. Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER Florida,Hurricane Irma,orkaner

- Man måste plocka undan alla lösa föremål som man haft ute: trädgårdsmöbler, blomlådor och allt annat läggs in i garaget eller någon annanstans så att det inte ska blåsa bort.

Här finns också stora kokospalmer, och från dem har man plockat bort nötterna. De är som kanonkulor när de blåser loss.

Trängsel i butikerna

I väntan på stormen har invånarna hamstrat förnödenheter i butikerna.

- Det är slut på vattenflaskor, och brödhyllorna gapar tomma. I järnhandlarna har man köpt slut alla skruvar och muttrar som fanns för att kunna fästa skydden. Alla plywoodskivor och andra skivor är sålda. Stora järnhandlar står helt tomma här.

- Det är en väldig trängsel i butikerna, alla parkeringsplatser är fulla. Ibland kommer man inte ens in i affärerna, och om man kommer in så är det förskräckliga köer till kassorna.

När FNB talade med Aho hade hon inga planer på att evakuera sig från sitt hem.

- Jag talade precis med två andra från Finlandhuset, och vi tänker inte åka någonstans. Säkert 70 procent av befolkningen i det här området stannar i sina hus. Man gör bara sitt bästa för att skydda allting, sedan håller man sig inomhus.

Stora evakueringar

Evakueringen av kustområden i delstaterna Florida och närliggande Georgia är den mest omfattande i USA på över tio år.

En kvinna i centrala Miami flyr undan orkanen Irma tillsammans med sina sällskapsdjur.
En kvinna i centrala Miami flyr undan orkanen Irma tillsammans med sina sällskapsdjur. En kvinna i centrala Miami flyr undan orkanen Irma tillsammans med sina sällskapsdjur. Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER Florida,Hurricane Irma,orkaner,Miami,evakuering

- Det kommer att bli fullständigt förödande, säger Brock Long, chef för den amerikanska katastrofmyndigheten Fema, som manar till vaksamhet i hela sydöstra USA.

Den kraftiga orkanen har redan orsakat stor förödelse i den karibiska övärlden. Enligt Röda Korset är 1,2 miljoner drabbade - en siffra som kan stiga till 26 miljoner.

Det är ännu oklart hur många som omkommit, då det löpande kommer rapporter från olika delar av de drabbade öarna. Men hittills har minst 17 människor konstaterats döda, enligt AFP.

Kan bli katastrofalt

På de franska karibiska öarna Saint-Martin och Saint-Barthélemy har minst nio människoliv krävts, uppger franska myndigheter.

Skador i Concordia på ön Saint-Martin den 7 september 2017.
Skador på ön Saint-Martin den 7 september 2017. Skador i Concordia på ön Saint-Martin den 7 september 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Saint Martin (ö),Karibien,Västindien

Vidare har minst fyra människor omkommit på de amerikanska Jungfruöarna, tre på Puerto Rico, och en på Barbuda.

Stora problem med plundring rapporteras från den nederländska delen av nästan totalt ödelagda Saint-Martin, uppger Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Soldater har satts in för att försöka återställa ordningen.

Längs orkanens väg ligger bland annat Bahamas, Kuba och det fattiga Haiti, där myndigheterna enligt nyhetsbyrån AFP visade få tecken på förberedelser inför det oväder som riskerar att få katastrofala konsekvenser.

Andra orkaner växer

Orkanen José som kommer efter Irma på Karibiska havet har samtidigt ökat i styrka och klassas nu som en fyra på den femgradiga orkanskalan.

På fredagskvällen finsk tid rörde sig José öster om de karibiska öarnas yttersta delar. Det finns en risk för att den drabbar de yttersta öarna, trots att man tidigare spådde att den inte skulle göra det.

Också orkanen Katia som närmar sig Mexikos östkust har blivit kraftigare och nått kategori två på orkanskalan.
Text: FNB-TT-AFP

Folk på stranden på Miami Beach den 8 september 2017.
Folk på stranden i Miami Beach den 8 september 2017 Folk på stranden på Miami Beach den 8 september 2017. Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER Hurricane Irma,Florida,badstränder,storm,orkaner,Miami Beach

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes