Hoppa till huvudinnehåll

Styckmordsrättegången slutade med dödshot

Den huvudåtalade i styckmordsrättegången.
Den åtalade mannen under rättegångens första dag. Andra dagen deltog han via en videolänk av säkerhetsskäl. Den huvudåtalade i styckmordsrättegången. rättegång,Styckmord

Rättegången mot det par som står åtalade för det så kallade styckmordet i Jakobstad avslutades på fredag. Efter att advokaterna sagt sitt spårade det ur.

Efter en känslomässig dag då de anhöriga berättat om sin make, pappa och bror var det dags för advokaterna att hålla sina slutpläderingar.

Det som är klart är att det ännu finns många frågor av vad som egentligen hände den där februarikvällen i Jakobstad. Tre personer fanns i lägenheten på Getbrovägen. Två av dem lever och deras berättelser går isär.

Åklagaren tror inte på de åtalades berättelser

Den åtalade mannen håller fast vid att kvinnan varken deltog i grälet som ledde till offrets död eller i styckningen av kroppen. Mannen säger att kvinnan varken visste att han skjutit offret eller att han styckat kroppen.

Detta trots att kvinnan själv i förhör berättat om hur hon sett kroppen och delar av styckningen. Att hon skulle ha deltagit i styckningen nekar hon däremot till.

Häradsåklagaren har svårt att tro på de åtalades berättelser. Att kvinnan inte skulle ha vetat att det fanns en död kropp på hennes balkong är osannolikt.

Dessutom finns spår av hennes dna både på den motorsåg och den kniv som användes i samband med styckningen. Det finns också spår av kvinnans dna på insidan av ett par engångshandskar och spår av offrets blod på hennes jacka.

Målsägande vill att de åtalade döms för mord

Inte heller de målsägandes advokat tror på de åtalade. Han menar att det är mycket osannolikt att den åtalade kvinnan inte skulle ha varit inblandad i dådet.

Kvinnan är endast åtalad för brott mot griftefrid men de målsägande yrkar på också hon ska åtalas för mord.

Mannen är åtalad för dråp och brott mot griftefrid. Enligt de målsägandes advokat sköt den åtalade mannen offret med avsikt eftersom offret sköts i bakhuvudet på mycket nära håll. Den åtalade borde därför dömas för mord.

Motivet ska ha varit att de åtalade var skyldiga offret pengar och svartsjuka.

Mannen erkänner dråp men inte mord

Den åtalade mannen erkänner han dråp men nekar till mord. Enligt honom började grälet efter att offret ska ha hotat förgripa sig sexuellt på den åtalade kvinnan medan hon sov. Då offret hotade döda kvinnan med en kniv sköt den åtalade honom.

Enligt den åtalades advokat kan han inte dömas för mord eftersom dådet inte var planerat.

Kvinnan nekar till brott

Den åtalade kvinnan nekar fortsättningsvis till att hon skulle ha deltagit i styckandet av kroppen.

Att kvinnans berättelse ändrat under förhörens gång förklarar hennes advokat med att kvinnan befann sig i chock. Advokaten menar också att det är orimligt att kvinnan ska dömas för mord då det bevisligen var den åtalade mannen som sköt.

Åklagaren: 10 år för mannen och 6 månader för kvinnan

Domen i fallet kommer den 29 september. Dagen avslutas med att åklagaren yrkar på 10 års ovillkorligt fängelse för mannen och 6 månader villkorligt fängelse för kvinnan.

Den åtalade mannen som medger dråp i excessivt nödvärd och brott mot griftefrid vill se en dom på 5-7 år. Om kravet på nödvärn inte går igenom vill han maximalt se en dom på 9 och ett halvt års fängelse.

Den rättspsykiatriska undersökningen av den åtalade visar att han var tillräknelig och han kan därför dömas till fängelse.

Den åtalade kvinnan nekar till brott och vill att åtalet i sin helhet ska förkastas.

Dödshot mot de åtalade

Här kunde dagen ha slutat men då slutpläderingarna är över utbryter kaos i rättssalen. Känslorna har gått heta hela dagen och nu hotar flera av offrets släktingar och vänner öppet de åtalade med dödshot.

De åtalade har under dagen följt med rättegången från fängelset via en videolänk. En av sönerna till offret kastar sig nu fram mot skärmet och skriker ut sin ilska och frustration i form av svordomar och dödshot.

Läget lugnas dock snabbt ner av de många poliser som finns i salen. Försvarsadvokaterna eskorteras ut till sina bilar av väktare.

Läs också