Hoppa till huvudinnehåll

Världsarvsportens grundsten murades

På fredagseftermiddagen murades grundstenen för informationscentret Världsarvsporten. På bilden styrelseordförande Erik Sjöberg i färd med att mura grundstenen.
På fredagseftermiddagen murades grundstenen för informationscentret Världsarvsporten. På bilden styrelseordförande Erik Sjöberg i färd med att mura grundstenen. På fredagseftermiddagen murades grundstenen för informationscentret Världsarvsporten. På bilden styrelseordförande Erik Sjöberg i färd med att mura grundstenen. Bild: Yle/Anna Kurtén världsarvsporten

På fredagseftermiddagen murades grundstenen för informationscentret Världsarvsporten invid Replotbron. Centret ska vara klart i april nästa år.

Med på ceremonin vid Replotbron i Korsholm var bland andra Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg, Hannele Pokka från Miljöministeriet och minister Ole Norrback.

Tack till skärgårdsborna

- Det är självklart att världsarvet behöver en entré, sa kommundirektör Ahlberg i sitt tal.

Ole Norrback ville för sin del tacka skärgårdsborna som lärt honom mycket.

En tapper publik trotsade regnet och bevittnade den högtidliga ceremonin på fredagseftermiddagen.
En tapper publik trotsade regnet och bevittnade den högtidliga ceremonin på fredagseftermiddagen. En tapper publik trotsade regnet och bevittnade den högtidliga ceremonin på fredagseftermiddagen. Bild: Yle/Anna Kurtén världsarvsporten

Miljöministeriets representant Hannele Pokka framförde en hälsning från ministeriet och gratulerade alla inblandade i projektet för målmedvetet och tålmodigt arbete.

Budgeten håller ganska bra

Byggnadsarbetet kommer att utföras av Byggnads Ab Mäenpää. Hela byggentreprenaden uppgår till 801 693 euro. Det är ungefär 3 000 euro mer än den ursprungliga kostnadsberäkningen.

- Vi är mycket nöjda med upphandlingen och att kostnaderna håller sig inom budgetramarna, säger styrelseordförande Erik Sjöberg i ett pressmeddelande.

Erik Sjöberg, ordförande för Ab Havets hus
Erik Sjöberg. Erik Sjöberg, ordförande för Ab Havets hus Bild: Yle/Sara Bergström havets hus

En del förberedande markarbeten som till exempel dragningar av elkablar har gjorts i april och den egentliga byggstarten inleddes i mitten av augusti.

Grundstenen murades just i dag eftersom man i dag firar tioårsdagen av Kvarkens skärgårds världsarvsstatus. Dessutom fyller Replotbron 20 år i höst.

Artikeln uppdaterad den 8 september klockan 15:49 med kommentarer och foto från ceremonin.